ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Κύθηρα: Πάσχα με αύρα θαλασσινή!

Post by: 08/04/2023 0 comments

Οι ντόπιοι γιορτάζουν το Πάσχα με έντονο άρωμα θάλασσας και καλοκαιριού. Η Μεγάλη Παρασκευή μάς βρίσκει στον Αβλέμονα, το γραφικό ψαροχώρι στις ανατολικές ακτές του νησιού. Εκεί το πένθιμο σκηνικό αποκτά κάτι το ανέλπιστα ρομαντικό: κατά την περιφορά του επιταφίου οι πιστοί τοποθετούν αυτοσχέδια καντήλια σε όλους τους βράχους του κόλπου μέχρι το φάρο και πάνω στο κάστρο και τα ανάβουν μόλις περνάει ο επιτάφιος. Έτσι, μέσα σε λίγη ώρα ο κόλπος του Αβλέμονα μοιάζει να “φλέγεται”. Οι βυζαντινοί ύμνοι και η αντανάκλαση που βγάζουν τα καιγόμενα τενεκεδάκια στην επιφάνεια της θάλασσας δημιουργούν μια άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα. Τα Κύθηρα ήταν από πάντα ρομαντικά. Φρόντισε γι’αυτό η φύση που τα προίκισε απλόχερα, οι Γάλλοι ρομαντικοί που ταύτισαν τα Κύθηρα με το ταξίδι στο όνειρο αλλά και οι ίδιοι οι ντόπιοι που αντιστέκονται με πείσμα στο mainstream. Το Πάσχα στα Κύθηρα δεν είναι “in”. Είναι σαν κάδρο του περφεξιονιστή της εικόνας Θόδωρου Αγγελόπουλου.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Κύθηρα.

  1. Ακολουθείστε την περιφορά του επιταφίου στη Χώρα: τενεκεδάκια ανάβουν και σιγοκαίνε σε όλα τα σοκάκια από όπου περνάει η πομπή μέχρι το Κάστρο ενώ όλα τα σπίτια  και τα καταστήματα έχουν ανοιχτές πόρτες και στην είσοδο τους μια εικόνα, μαζί με λουλούδια και θυμιατό με λιβάνι, ώστε να ευλογηθεί το σπίτι και ο χώρος από το πέρασμα του επιταφίου.
  2. Παρακολουθήστε την αναστάσιμη λειτουργία στον Εσταυρωμένο, την Μητρόπολη των Κυθήρων του 17ου αιώνα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας που φιλοξενείται εκεί για 40 μέρες.
  3. Συμμετέχετε με τους ντόπιους στο γλέντι που στήνεται στην παραλία της Αγίας Πελαγίας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, την Κυριακή του Πάσχα. Υπαίθριες σούβλες με αρνιά και παραδοσιακοί χοροί έχουν την τιμητική τους.
  4. Ακολουθήστε την κατανυκτική λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Χώρα, όπου φιλοξενείται πριν την Ανάσταση, γυρνάει κατά τις επόμενες ημέρες σε όλα τα χωριά για να επιστρέψει τελικά στο Μοναστήρι όπου φυλάσσεται. Είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του νησιού.
  5. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου βρεθείτε στο χωριό Καρβουνάδες στο κέντρο του νησιού. Εκεί, γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου με τον χαρακτηριστικό θαλασσί τρούλο και στήνεται μεγάλο πανηγύρι.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons