ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Ξάνθη: τα καλύτερα της πόλης με τα χίλια χρώματα.

Post by: 19/11/2021 0 comments

Ο Θεός δεν τσιγκουνεύτηκε την ομορφιά στην Ξάνθη. Εδώ οι αισθήσεις χορεύουν απ΄ την ανατολή έως τη δύση, ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά αρχοντικά με ζωντανά χρώματα, μεθυστικές μυρωδιές και θησαυρούς της θρακικής φύσης. Κάνουμε μια βόλτα στην πόλη με τα χίλια χρώματα και τις χίλιες γεύσεις και σας ξεναγούμε μόνο στα καλύτερα της.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη.

Η Παλιά Πόλη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης και αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα της. Η πόλη είναι χτισμένη το 1829, όταν μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους και χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της. Είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κυρίως έμποροι καπνού.

Το Σπίτι της Σκιάς.

Ένα από τα πιο διαφορετικά και ενδιαφέροντα μουσεία που θα επισκεφτείτε ποτέ είναι Το Σπίτι της Σκιάς. Ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, δημιουργεί έργα τέχνης από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία φωτίζονται κατάλληλα και μετατρέπονται σε σκιές στους τοίχους. Σκιές όπως αυτή του Τσε Γκεβάρα, της Μέριλιν Μονρόε, του Αϊνστάιν και του Καβάφη, έργα με βαθύτερο νόημα που σας βάζουν σε σκέψεις και σας ξυπνάνε συναισθήματα. Αυτό το μουσείο είναι ένας πολύ καλός λόγος να έρθετε στην Ξάνθη.

Λαογραφικό μουσείο. 

Μια στάση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε όταν βρεθείτε στην πόλη. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1975 και το κτήριο που στεγάζεται, το αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, αποτελεί μια ιστορική μαρτυρία για την οικονομική και ιστορική ζωή της πόλης τον 20ο αιώνα. Σήμερα, φιλοξενεί εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Το κτίριο διαθέτει αυλή όπου υπάρχουν δυο συντηρημένα χαμάμ και το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκι.

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα» έτσι περιέγραφε τη γενέτειρά του ο Μάνος Χατζιδάκις στο αυτοβιογραφικό του κείμενο. Η εικόνα του οικήματος, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σήμερα, μετά από τις παρεμβάσεις, είναι μαγευτική και αποτελεί πλέον στολίδι μεγάλης αξίας για τη Ξάνθη. το εξαιρετικά αναπαλαιωμένο οίκημα, γνωστό τα χρόνια της Belle Epoque ως Le Grand Maison, χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, πιθανώς από ένα Αυστριακό αρχιτέκτονα, με νεοκλασικά και μπαρόκ στοιχεία.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons