ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Κουφονήσια: Όταν το ζεν συνάντησε τον επίγειο παράδεισο!

Post by: 16/08/2022 0 comments

Οι αμμώδεις παραλίες που περιβάλλουν τη νότια ακτή στο Άνω Κουφονήσι προσδίδουν στο γαλάζιο της θάλασσας μια απόχρωση που φαίνεται να μην υπάρχει ούτε στις παλέτες των καλλιτεχνών, φαινομενικά αδύνατη στην πραγματικότητα.

Κρυμμένα ανάμεσα στα μεγαλύτερα κυκλαδίτικα νησιά της Νάξου και της Αμοργού, τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο μικροσκοπικά νησάκια, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι , τα οποία χωρίζονται από ένα θαλάσσιο κανάλι 200 μέτρων. Ενώ το Κάτω Κουφονήσι παραμένει ακατοίκητο, το Άνω Κουφονήσι, με τα ασβεστωμένα κυκλαδίτικα σπίτια του, έχει μια πολυσύχναστη μικρή κοινότητα 366 κατοίκων. Οι ντόπιοι ζουν κυρίως από το ψάρεμα, αφού υπάρχουν περισσότερα σκάφη από τους κατοίκους, ενώ δεν υπάρχουν πραγματικοί δρόμοι και σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα, οπότε όλοι περπατούν ή κάνουν ποδήλατο. Πριν από το 1980, δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια, και μόνο την τελευταία δεκαετία το Κουφονήσι έχει γίνει μια δημοφιλής απόδραση σε αναζήτηση ανεπιτήδευτων και φθηνών καλοκαιρινών διακοπών. Ιδανικός προορισμός και για τους ιστιοπλόους, που αγκυροβολούν κατά μήκος της θάλασσας, για να χαλαρώσουν αφού επισκεφθούν τα πιο θορυβώδη και λαμπερά νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Με τον χαλαρό ρυθμό της ζωής, τα Κουφονήσια είναι το ιδανικό μέρος για να «μηδενίσετε» από το άγχος και την έντονη ζωή της πόλης. Το νησί μπορεί να γυριστεί σε μια μέρα από το παραθαλάσσιο μονοπάτι, με μοναδική παρέα την ευδαιμονική απέραντη θέα στη θάλασσα, και ίσως μερικά κατσίκια. Στα νοτιοδυτικά, ακριβώς πάνω από το λιμάνι, η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός. Καθώς αποβιβάζεστε από το πλοίο, έχετε το φάρο του 19ου αιώνα στα αριστερά σας. Τα ασβεστωμένα εξοχικά σπίτια της Χώρα είναι χτισμένα σε μια χαμηλή πλαγιά, όπου θα βρείτε μερικά καταστήματα και ταβέρνες με θαλασσινά.

Ανατολικά του λιμανιού, ο μοναδικός δρόμος του νησιού σας πηγαίνει προς την παραλία του Φοίνικα, δημοφιλής στις οικογένειες λόγω της εγγύτητάς του με την πόλη. Το παραλιακό μονοπάτι συνεχίζει στη συνέχεια ανατολικά προς τις παραλίες Φανός και Ιταλίδα, καθώς και την Πισίνα, μια βαθιά φυσική πισίνα που θα δελεάσει ακόμη και τους πιο «δειλούς» κολυμβητές.

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος: Η υπέροχη μεγάλη παραλία Πορί, όπου η άμμος είναι λευκή και η θάλασσα ένα εκθαμβωτικό τυρκουάζ. Εκεί θα βρείτε ακόμα και ένα beach bar που σερβίρει κρύα ποτά και σνακ.

Από τις παραλίες της νότιας ακτής,  μπορείτε να δείτε το νησάκι της Κέρου, το οποίο είναι τώρα ακατοίκητο, αλλά ήταν ένα σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού γύρω στο 3.000-2.000 π.Χ. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι γιόρταζαν θρησκευτικές τελετές εκεί, και μια ετήσια θερινή αρχαιολογική ανασκαφή, που διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα, έχει αποκαλύψει ένα σωρό από κυκλαδίτικα μαρμάρινα ειδώλια, τα περισσότερα από τα οποία είναι απλές γεωμετρικές γυναικείες μορφές, που πιθανότατα χρησιμοποιούνται ως σύμβολα γονιμότητας.

Από το λιμάνι, τα καράβια διασχίζουν το κανάλι προς το Κάτω Κουφονήσι σε περίπου 10 λεπτά. Από εκεί που δένουν, απέχει μόλις 20 λεπτά με τα πόδια η παραλία Λάκοι, μια καταπληκτική παραλία με ομαλές στρογγυλές πέτρες, σε έναν προστατευμένο όρμο που καταλήγει σε διαφανή γαλαζοπράσινα νερά. Πιο κάτω από την ακτή, το σκάφος σταματά επίσης στην παραλία Νερό, αγαπημένη των γυμνιστών. Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στο Κάτω Κουφονήσι, εκτός από την ταβέρνα Βενετσάνου (τηλ. 2285074074) κοντά στην παραλία, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό και να φορέσετε αξιοπρεπή παπούτσια για πεζοπορία στα βράχια.

Κατά τον Μεσαίωνα, καθώς οι Ενετοί και οι Οθωμανοί Τούρκοι μάχονταν για τον έλεγχο του Αιγαίου, τα νησιά των Κυκλάδων υπέστησαν συχνές επιδρομές από πειρατές. Στο Κουφονήσι, οι ντόπιοι επέλεξαν να σχηματίσουν συμμαχία με τους πειρατές, οι οποίοι ήταν από την περιοχή της Μάνης, και χρησιμοποίησαν το προστατευμένο κανάλι μεταξύ των δύο νησιών ως ασφαλές καταφύγιο.

Επιστροφή στο Άνω Κουφονήσι, καθώς ο ήλιος δύει και οι ταβέρνες της Χώρας αρχίζουν να γεμίζουν και να σερβίρουν δείπνα κάτω από τα αστέρια.

Πώς θα πάτε. 

Τα Κουφονήσια και γενικά οι Κυκλάδες εξυπηρετούνται με πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στα Κουφονήσια ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, την Ίο, την Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Νάξο, την Ανάφη, την Αμοργό κτλ.Στα Κουφονήσια ταξιδεύουν ακόμα πλοία από την Κρήτη, την Ρόδο και βασικά από όλα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ενδιαμέσους σταθμούς. Το ταξίδι σας, χρειάζεται περίπου 7.30-9 ώρες ενώ αν γίνει με High speed ferries 5-6.30 ώρες. Αυτό βέβαια εξαρτάται και σε πόσα νησιά ενδιάμεσα το πλοίο σας θα προσεγγίσει.

Πού να φάτε.

Λάβετε υπόψη ότι οι ακριβείς ώρες λειτουργίας εξαρτώνται από τη ζήτηση και τη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών. Στην υψηλή περίοδο τα εστιατόρια συχνά μένουν ανοιχτά από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, αλλά τους υπόλοιπους μήνες ή όταν υπάρχουν λίγοι πελάτες, μπορεί να κλείσουν για να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Ομοίως, όταν είναι εξαιρετικά απασχολημένοι, μπορεί να παραμείνουν ανοιχτοί πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons