Σε κάθε πόλη υπάρχουν βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά κανένα γκουρμέ πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με το φαγητό που τρώνε οι ντόπιοι στο χέρι, σε ένα διάλειμμα από τα ψώνια, από τη δουλειά ή ακόμα και για πρωινό. Το καλύτερο; Θα σας κοστίσει ελάχιστα ευρώ!
Fish & Chips, Λονδίνο
Ζουμερό φιλέτο μπακαλιάρου τυλιγμένο σε χρυσαφί, τραγανό κουρκούτι και, δίπλα, μαλακές πατάτες με λίγο ξύδι, αγγουράκι τουρσί και πουρέ αρακά. Αυτό είναι το fish & chips. Το αγαπημένο έδεσμα της βρετανικής εργατιάς καθιερώθηκε στα μέσα του 1800, οπότε συνοδευόταν από μια μεγάλη φέτα ψωμιού, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από πατάτα (“δώρο” των Ιρλανδών). Ο τρόπος τηγανίσματος, πάντως, συνεχίζει να διχάζει τη Βρετανία: με φυστικέλαιο στο Νότο, με λίπος βοδινού στο Βορρά. Κόστος: περίπου €6.
Fleischkäse, Γερμανία
Πρόκειται για την βαυαρική παραλλαγή του Leberkäse και αποτελείται από παστό βοδινό, χοιρινό, μπέικον και κρεμμύδια που αλέθονται και ψήνονται. Ύστερα κόβεται σε χοντρές φέτες και σερβίρεται σε ψωμάκι μαζί με λίγη μουστάρδα. Κόστος: €2.
Oliebollen, Ολλανδία
Οι λαχταριστοί λουκουμάδες είναι διάσημοι και στο Βέλγιο (smoutenbollen) και μέσα στη ζύμη περιέχουν σταφίδες ή τριμμένο μήλο. Οι ντόπιοι τους τρώνε παραδοσιακά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή σε φεστιβάλ και γιορτές ενώ το χειμώνα πωλούνται σε πάγκους στο δρόμο. Σερβίρονται ζεστοί και συνήθως πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Κόστος: €0,85.
Tunnbrodsrulle, Σουηδία
Λουκάνικο, πουρές πατάτας, κρεμμύδια και ντομάτα ή σος τυλίγονται σε αραβική πίτα και αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στην πείνα μετά από βραδινή έξοδο ή ακόμα και για πρωινό μετά από ξενύχτι. Το χειμώνα άλλωστε η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν. Κόστος: €7.
Gofry, Πολωνία
Μπορεί οι βελγικές βάφλες με μπόλικη σοκολάτα να κλέβουν τη δόξα, όμως οι παραδοσιακές βάφλες της Πολωνίας είναι απίστευτα αφράτες και συνοδεύονται συνήθως από σαντιγί και φρέσκα φρούτα. Κόστος: €2,40.
Pirozhki, Ρωσία
Τα διάσημα πιροσκί σημαίνουν “μικρές πίτες” έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και γέμιση από μοσχαρίσιο κρέας, μανιτάρια και κρεμμύδι. Πωλούνται σε κιόσκια στο δρόμο ή σερβίρονται ως συνοδευτικό μαζί με σούπα. Κόστος: €3.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttravel.gr