ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Κάλυμνος: Μια βουτιά στο νησί των Σφουγγαράδων!

Post by: 13/08/2022 0 comments

Ανάμεσα στην Κω και τη Λέρο, η Κάλυμνος, γνωστή και ως το νησί των σφουγγαράδων, μας δείχνει απλόχερα τον τρόπο να απολαύσουμε το ελληνικό καλοκαίρι γεμάτο χρώματα, παραλίες, ιδιαίτερα μέρη και όλα αυτά με όση απλότητα και γνήσια φιλοξενία μπορούμε να φανταστούμε. Είτε θέλετε να χαλαρώσετε σε όμορφες ακρογιαλιές, είτε να κάνετε αναρρίχηση στο πιο ορεινό τοπίο που θα συναντήσετε σε ελληνικό νησί, η Κάλυμνος έχει κάτι για όλους.

Το νησί. 

Τα βραχώδη βουνά του νησιού είναι γενικά άγονα και έχουν ανάμεσά τους δύο εύφορες καταπράσινες κοιλάδες, εκ των οποίων η κοιλάδα στο Βαθύ είναι η πιο γνωστή. Είναι το μέρος όπου αναπτύσσονται μανταρίνια και άλλα εσπεριδοειδή. Αυτό που μεγαλώνει παντού είναι η ρίγανη και υπάρχουν πολλές κυψέλες στις πλαγιές των βουνών και έτσι το ειδικό μέλι της Καλύμνου πωλείται παντού.

Τα σπήλαια.

Η Κάλυμνος έχει πολλά σπήλαια στο νησί, για παράδειγμα, το Σπήλαιο των 7 Παρθένων και το Σπήλαιο του Κεφαλά με αρχαιολογικά, τα οποία είναι ελεύθερα σε είσοδο για τους επισκέπτες. Το απόγευμα, το σπήλαιο της Κεφάλας είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκι. Το σπήλαιο του Δασκαλιού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στη Ρίνα, από όπου μπορείτε να πάτε με καΐκι .

Οι παραλίες. 

Οι παραλίες της Καλύμνου βρίσκονται κυρίως στη δυτική ακτή του νησιού, όπως οι Μυρτιές και το Μασούρι, η δημοφιλέστερη του νησιού. Aπό τις καλύτερες του νησιού, είναι η Αργινώντα, τα Θέρμα, η παραλία του Εμπορειού, τα Βλυχάδια και το Καντούνι, που είναι η αγαπημένη των ντόπιων. Από τις Μυρτιές μπορείτε να πάρετε το καίκι για την Τέλενδο και τη μοναδική παραλία του Πνιγμένου.

Η Πόθια. 

Αν ταξιδέψετε στην Κάλυμνο με πλοίο, θα φτάσετε στην πρωτεύουσα του νησιού και το κύριο λιμάνι, την Πόθια, το οποίο ιδρύθηκε στη νότια πλευρά του νησιού το 1850, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα της Χώρας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα φυσικά σφουγγάρια στην κουλτούρα της Καλύμνου, μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο σφουγγαριών του νησιού. Το Μουσείο Ναυτιλίας και Λαογραφίας είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τους λάτρεις της ιστορίας που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το συναρπαστικό παρελθόν του νησιού. Σ’ ένα λόφο με θέα στην πόλη και το λιμάνι της, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό μέρος για να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά είναι επίσης η ιδανική τοποθεσία για να απολαύσετε ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.

Η αναρρίχηση. 

Η Κάλυμνος διαθέτει πάνω από 2.000 διαφορετικές διαδρομές αναρρίχησης κατά μήκος των πολλών απόκρημνων ασβεστολιθικών σχηματισμών που υψώνονται ψηλά πάνω από το νησί και προσφέρουν γραφική θέα στο Αιγαίο. Ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σας, η αναρρίχηση στην Κάλυμνο είναι μια μοναδική ευκαιρία, οπότε αν θέλετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας ,αλλά και να παραμείνετε ασφαλείς, απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Τα Αρχαία Κάστρα.

Ολόκληρη η περιοχή των Δωδεκανήσων είναι γνωστή για τα μεσαιωνικά κάστρα της και δύο από τα πιο γνωστά βρίσκονται στην Κάλυμνο. Το Κάστρο της Χώρας, γνωστό ως Μεγάλο Κάστρο ή Παλαιόχωρα, βρίσκεται πάνω από την πρωτεύουσα της Πόθιας. Αυτό το βυζαντινό κάστρο του 14ου αιώνα χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ερείπια που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και καταπληκτική θέα στην Πόθια και στις δύο πλευρές της Καλύμνου.

Μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Κάστρο της Χώρας είναι μια άλλη οχυρωμένη κατοικία της εποχής των ιπποτών, το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, το οποίο πήρε το όνομά του από το θησαυρό των χρυσών νομισμάτων που οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη ανακάλυψαν όταν έφτασαν στην περιοχή, ενώ ονομάζεται και Πέρα Κάστρο. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα της Καλύμνου, στρατηγικά χτισμένο πάνω σε έναν μεγάλο λόφο.

Πώς θα πάτε. 

Το νησί εδώ και αρκετά χρόνια έχει δικό του αεροδρόμιο με πτήσεις από και προς την Αθήνα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το πλοίο για την Κάλυμνο από το νησί της Κω, με διάρκεια 45 λεπτά. Ένας άλλος τρόπος είναι το καθημερινό πλοίο από Πειραιά προς Κάλυμνο, με διάρκεια ταξιδιού 14 ώρες. Η Πόθια έχει επίσης συνδέσεις με πολλά άλλα νησιά, μεταξύ των οποίων είναι η Λέρος, η Ψέριμος, η Νίσυρος, η Αστυπάλαια, η Ρόδος, ακόμη και μια ημερήσια εκδρομή στην Αλικαρνασσό.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons