Το φημισμένο ρουμελιώτικο Πάσχα θα το βρείτε “κρυμμένο” στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι. Εκεί, η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το ελατοσκέπαστο Καρπενήσι αποτελεί την ιδανική απόδραση που συνδυάζει ηρεμία και επιστροφή στην παράδοση. Πασχαλινά έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο και εμπλουτίζονται αφού οι νέοι συμμετέχουν με μεράκι και στηρίζουν τον τόπο τους. Όλοι περιμένουν το ξημέρωμα της Κυριακής του Πάσχα. Τότε είναι που ολόκληρη η πόλη καλύπτεται από ένα σύννεφο καπνού. Το έθιμο του “λάκκου” αναβιώνει κάθε χρόνο σε όλα τα σπίτια του Καρπενησίου: οι κάτοικοι καίνε κληματόβεργες ενώ δίπλα στους λάκκους στήνονται οι σούβλες για το ψήσιμο του οβελία και το γλέντι με άφθονο φαγητό, ποτό, χορούς και τραγούδια διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό απαιτεί η παράδοση. Ατελείωτο γλέντι για ντόπιους και επισκέπτες στην πιο ανεπιτήδευτη μορφή του.
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Καρπενήσι:
- Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, δώστε ραντεβού με τους ντόπιους στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου όπου συναντιούνται οι επιτάφιοι. Ο Μητροπολίτης και οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις, η φιλαρμονική παίζει πένθιμα εμβατήρια ενώ μικρά παιδιά ραίνουν τη διαδρομή με ροδοπέταλα.
- Παρακολουθήστε την αναστάσιμη ακολουθία στην βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, αποτελεί τον Καθεδρικό Ναό του Καρπενησίου. Αμέτρητα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό ενώ ο δήμος μοιράζει κόκκινα αυγά σε ντόπιους και επισκέπτες.
- Επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εκεί, οι μοναχοί θα σας δείξουν την ψηφιδωτή εικόνα “Ακρα Ταπείνωσις” (12ου-13ου αιώνα), τους λόγους του Γρηγορίου του Θεολόγου (11ου αιώνα), το ασημένιο καντήλι ανάθημα του Κατσαντώνη και άλλα σημαντικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων επιτάφιους από μετάξι και χρυσό, σιγίλια, παμπάλαια βιβλία, σπάνια χειρόγραφα και εικόνες.
- Μετά την περίοδο της νηστείας, επισκεφτείτε το παραδοσιακό αλλαντοποιείο του Στρεμμένου στον Προυσό για να προμηθευτείτε αλλαντικά και εξαιρετικό προσούτο (τηλ. 22370 80810).
- Πάρτε την ευχή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, προσκυνώντας τη θαυματουργή της εικόνα: λέγεται ότι ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μεταφέρθηκε εκεί από την Προύσσα της Μικράς Ασίας.
Πηγή: arttravel.gr