ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Άνδρος: Η ανατρεπτική των Κυκλάδων!

Post by: 22/07/2022 0 comments

Η  Άνδρος είναι ανατρεπτική: από τη μία λευκά σπιτάκια, κυκλαδίτικο τοπίο και κουκλίστικη Χώρα και από την άλλη περίτεχνα αρχοντικά, καταπράσινη ενδοχώρα, τρεχούμενα νερά ακόμα και καταρράκτες που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις Κυκλάδες. Το τοπίο μοσχοβολά βουκαμβίλιες καθώς ο επισκέπτης παίρνει τα μονοπάτια για τα καταπράσινα χωριά της ενδοχώρας.

Περίτεχνα καπετανόσπιτα, περιποιημένοι οικισμοί με περιστεριώνες, νερόμυλους και βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα καλντερίμια πλαισιωμένα από ασβεστωμένους τοίχους και λουλουδιασμένες αυλές, βουκαμβίλιες που σκύβουν από τα μπαλκόνια των αρχοντικών, ψαροχώρια που σου προσφέρουν τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα για ουζάκι και μεζέδες. Θα χορτάσεις τέχνη στα μουσεία: το Αρχαιολογικό, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ναυτικό και το Μουσείο Παραδοσιακών Τεχνών και Βυζαντινών Εικόνων, που στεγάζεται στο παλιό παγοποιείο.

Θα πάρεις τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια και θα κατευθυνθείς στην ενδοχώρα με καταπράσινα χωριά όπως τους Μένητες με τρεχούμενα νερά, περιβόλια και πλατάνια, τα Αποίκια με την πηγή Σάριζα και την Πυθάρα, τον καταπράσινο βιότοπο με λίμνες και καταρράκτες. Σε τούτο το νησί η κοσμοπολίτικη αίσθηση δεν είναι ανάγκη τουριστική. Είναι η κοσμοθεωρία των ντόπιων, η ναυτική τους παράδοση, οι αριστοκρατικές καταβολές τους. Κι αυτή την εποχή, ακούγεται μονάχα η αριστοκρατία της θάλασσας και κυριαρχεί η μεγαλοπρέπεια του λευκού, καθώς περπατάς στα σοκάκια όπου μοσχοβολούν τα γιασεμιά, οι πικροδάφνες και η κοσκινισμένη άχνη που ντύνει τα αμυγδαλωτά.

Για βουτιές κατευθυνθείτε στη πιο γνωστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, Της Γριάς το Πήδημα. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου και πρόκειται για μικρή παραλία, με άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ σήμα κατατεθέν της είναι ο μακρόστενος πέτρινος βράχος που ξεπηδά μέσα από τα νερά της. Εναλλακτικά, θα απομονωθείτε στην εκπληκτικής ομορφιάς παραλία της Άχλας, 20 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Έχει λευκό, ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα.

Ανεβείτε στην κορυφή του νησιού, στο βουνό Πέταλο και στα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία. Από το χωριό Αρνά και μετά από δύο περίπου χιλιόμετρα και δύο ώρες ανηφορικής διαδρομής, θα σας αποζημιώσει η θέα από τα 500 μέτρα υψόμετρο.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons