Χωριά που μοιάζουν να βγήκαν από χέρι γλύπτη, τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακή κουζίνα που αποτελεί από μόνη της λόγο για να ταξιδέψει κανείς. Εδώ το Πάσχα ξαναβρίσκει το χαμένο του νόημα.
Πάσχα όχι σε ένα αλλά σε 24 χωριά. Τόσα είναι τα χωριά που φωλιάζουν στο Πήλιο και μας περιμένουν για ένα πραγματικό Πάσχα, στην πιο παραδοσιακή μορφή του. Άλλα πιο ανεπτυγμένα και πλούσια τραβούν από μακριά την προσοχή κι άλλα πιο μικρά κι απρόσιτα, προτιμούν να μένουν αόρατα, κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Όλα όμως είναι γραφικά, στρωμένα με τις φημισμένες πράσινες ή γκρίζες πηλιορείτικες πλάκες, με πέτρινες ή μαρμάρινες βρύσες με αστέρευτα κρυστάλλινα νερά, την πετρόκτιστη εκκλησιά με την πλακόστρωτη στέγη και τον περίτεχνο διάκοσμο, την πλατεία-σημείο συνάντησης των ντόπιων και βέβαια τον υπεραιωνόβιο πλάτανο να την σκεπάζει. Τριγύρω λίγα ταβερνάκια, καφενεία για μερακλίδικο ελληνικό στη χόβολη και σπίτια με πλακόστρωτες αυλές πνιγμένες στα λουλούδια. Παραδοσιακός επιτάφιος περιφερόμενος στα καλντερίμια και τους ναΐσκους, απόλυτη κατάνυξη, πλατείες που φωτίζονται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, παραδοσιακή Ανάσταση και κάθε χωριό που όλη την Κυριακή του Πάσχα μυρίζει οβελία, δίπλα στο καλοστρωμένο λαμπριάτικο τραπέζι. Ο ορισμός του Πάσχα κρύβεται στο βουνό των Κενταύρων.
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Πήλιο
- Υποδεχτείτε την Ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης με τις Λαζαρίνες: κοριτσάκια με ανθοστολισμένα καλαθάκια βγαίνουν στις γειτονιές να τραγουδήσουν το Λάζαρο και εκτός από γλυκά και λίγα χρήματα, οι νοικοκυρές θα τις φιλέψουν με λευκά αυγά για να τα βάψουν οι μανάδες τους τη μεγάλη Πέμπτη.
- Επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Ζαγορά. Χτίστηκε το 1803 και κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης.
- Προμηθευτείτε αγνό μέλι καστανιάς, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, γύρη, βασιλικό πολτό και κεραλοιφή από το μελισσοκομείο του Γιώργου και της Κλεοπάτρας Βόντζου στο Μούρεσι Πηλίου. Αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για τα νηστίσιμα κουλουράκια με το πρωινό καφεδάκι.
- Παρακολουθήστε τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα από τα μοναστήρια του Πηλίου όπως το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου στο ομώνυμο χωριό.
- Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, επισκεφτείτε το Κεραμίδι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά, στο βορειοανατολικό άκρο του Πηλίου. Σύμφωνα με το πατροπαράδοτα έθιμο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέρουν στην εκκλησία αιγοπρόβατα και μοσχάρια, τα οποία μαγειρεύονται σε μεγάλα καζάνια με ψιλοκομμένα κρεμμύδια σοταρισμένα με ελαιόλαδο, διάφορα μπαχαρικά, βούτυρο, σιτάρι κομμένο, ντομάτα “πελτέ” και άλλα υλικά. Το “φαγητό του Αγίου” όπως το ονομάζουν, μοιράζεται σε ντόπιους και επισκέπτες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttravel.gr