Υπάρχουν σημεία του πλανήτη που δεν θα μείνουν εκεί για πάντα για να σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε και πρέπει να βιαστείτε γιατί εξαφανίζονται ή αλλάζουν τόσο δραματικά που χάνουν την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα τους. Είναι μνημεία της φύσης ή των ανθρώπων που απειλούνται λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του μαζικού τουρισμού ή από διάφορους άλλους παράγοντες. Το σίγουρο είναι πως τους απομένει λίγη ζωή…
13 μέρη που πρέπει να δείτε πριν εξαφανιστούν.
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Must προορισμός για όσους επιδίδονται στο σπορ των καταδύσεων. Υποθαλάσσιος κόσμος μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, της ρύπανσης των υδάτων, της ανεξέλεγκτης αλιείας. Όλα αυτά προκαλούν διάβρωση στο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο της γης. Οι πιο απαισιόδοξοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η καταστροφή του δεν μοιάζει με μακρινό εφιάλτη, αλλά για γεγονός που θα συμβεί τα επόμενα σαράντα χρόνια.
Νησί του Πάσχα, Χιλή
Είναι διάσημο για τα εκατοντάδες σκαλιστά μονόλιθα αγάλματα. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται μόλις στους 5000 κατοίκους και το μισό περίπου αυτών είναι ιθαγενείς. Ο λόγος που απειλείται είναι ο υπερβολικός σύγχρονος πολιτισμός που φτάνει τα τελευταία χρόνια στο νησί. Πολυτελή οικολογικά θέρετρα, τεράστια εισροή ταξιδιωτών και μεγάλα τουριστικά κεφάλαια που ψάχνουν ανόθευτους προορισμούς με μανία θέτουν τη μοναδικότητα του σε άμεσο κίνδυνο. Οι ντόπιοι φοβούνται πως αν όλα τα παραπάνω συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς σε λίγα χρόνια, η πατρίδα τους δεν θα θυμίζει πολλά από εκείνη που γνώρισαν. Ταυτόχρονα ενώ ανησυχούν για την τύχη των πετρογλυφικών του νησιού, των ζωγραφιών στα σπήλαια, των μονόλιθων αγαλμάτων, γνωστά και ως moai, αλλά και του υποθαλάσσιου πλούτου.
Ανταρκτική
Σύμφωνα με τη NASA, η παγωμένη ήπειρος της Ανταρκτικής αποψύχεται σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι νομίζουμε. Ακόμα και οι προσπάθειες που καταβάλουν οι επιστήμονες για να αποτρέψουν το λιώσιμο των πάγων της, δεν φαίνεται πως αρκούν. Για να φτάσει κανείς εδώ όμως δεν είναι πια τόσο εύκολο, μιας και τα κρουαζιερόπλοια πλέον δεν πλέουν στα στενά. Όμως αξίζει την προσπάθεια.
Machu Picchu και Choquequirao, Περού
Και τα δυο βρίσκονται στην ιερή κοιλάδα της πρωτεύουσας των Ίνκα. Η φυσική, σπάνια, παγανιστική και αρχαία ομορφιά που αποπνέουν κινδυνεύουν να καταστραφούν κυρίως εξαιτίας του μαζικού τουρισμού των τελευταίων χρόνων. Η περουβιανή κυβέρνηση μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός τελεφερίκ 3 μιλίων στην «αδελφική πόλη» του Μάτσου Πίτσου.
Όρος Κιλιμάντζαρο, Τανζανία
Λίγα μέρη της γης έχουν προικιστεί με τέτοια γραφικότητα και θεατρική ομορφιά. Εδώ, βρίσκεται και η ψηλότερη και πάντα χιονισμένη κορυφή της Αφρικής, αυτή που ενέπνευσε και τον Χέμινγουεϊ να γράψει το διήγημα «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο». Οι πρόσφατες μελέτες εφιστούν την προσοχή και αναφέρουν ότι τα χιόνια του ηφαιστειογενούς όρους αναμένεται να εξαφανιστούν, αλλάζοντας το σκηνικό για πάντα.
Culebra και Vieques, Πουέρτο Ρίκο
Δυο επίγειοι, παρθένοι νησιωτικοί παράδεισοι ανοικτά της ανατολικής ακτής του Πουέρτο Ρίκο που είχαν καταφέρει να σωθούν από τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η υπερανάπτυξη όμως σήμερα έρχεται να καταστρέψει ό,τι περισώθηκε τότε. Οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα νησιά δεν θα παραμείνουν «παρθένα» για αρκετό καιρό ακόμη και θα νικηθούν από την χωρίς μέτρο διαχείριση του τουριστικού κύματος.
Taj Mahal, Ινδία
Πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί όπως η UNESCO προτείνουν στους υπεύθυνους της χώρας να κλείσουν το Taj Mahal για να το γλιτώσουν από κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει διαβρώσει το εξωτερικό του κτιρίου. Μπορεί το υπουργίο τουρισμού τις Ινδίας να αρνείται προς το παρόν να το κλείσει, αλλά κάποια στιγμή οι εμπειρογνώμονες λένε πως θα αναγκαστεί.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttravel.gr