Έχετε οργανώσει την άδεια, τη διαμονή, τα εισιτήρια, τα αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε κι όμως μια ασθένεια στο εξωτερικό μπορεί να χαλάσει τα πάντα. Δείτε τι να προσέξετε!
1. Ενημερωθείτε πριν από την αναχώρηση για τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρχουν στον προορισμό σας. Χρήσιμες είναι οι πληροφορίες του Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).
2. Μην ξεχάσετε να εκδώσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), τη δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Δείτε περισσότερα εδώ: http://ec.europa.eu.
3. Μάθετε τι εμβόλια χρειάζεστε. Αναλόγως με τον προορισμό σας μπορεί να χρειασθείτε κάποια εμβόλια. Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά είναι κάποια νοσήματα στην χώρα προορισμού, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταξιδιώτη και το ιστορικό των εμβολιασμών του.
4. Πάρτε μαζί σας ένα μίνι φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Το φαρμακείο μπορεί να περιέχει παυσίπονο-αντιπυρετικό, αντιδιαρροϊκό, αντισταμινικό, αποσυμφορητικό, φάρμακο για τη ναυτία, είδη πρώτων βοηθειών (π.χ. γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα για τις πληγές, θερμόμετρο, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα), εντομοαπωθητικά, αντηλιακό, απολυμαντικά μαντηλάκια κ.ά.
5. Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας. Αν πάσχετε από χρόνιο νόσημα και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν από το ταξίδι και να έχετε μαζί ένα σημείωμά του (γραμμένο τα αγγλικά) που να περιγράφει από τι πάσχετε και τι αγωγή λαμβάνετε.
6. Ενημερώστε τους φίλους ή συγγενείς σας πού θα βρίσκεστε και πόσο θα λείψετε. Καλό είναι να γνωρίζουν το πρόγραμμα του ταξιδιού σας και να τους ενημερώνετε συχνά για την πορεία του, έστω και με ένα Email.
7. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά είναι μεγάλος ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει μια γαστρεντερίτιδα, για παράδειγμα, πλένοντας απλώς τα χέρια τους με άφθονο σαπούνι και νερό πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Τα αντισηπτικά τζελ ή μαντηλάκια χεριών είναι χρήσιμα ως εναλλακτική επιλογή αλλά τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο με παραδοσιακό σαπούνι και νερό.
8. Πίνετε εμφιαλωμένο νερό αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού στον προορισμό σας. Ακόμα κι αν οι ντόπιοι πίνουν νερό βρύσης, δεν σημαίνει ότι εσείς δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, καθώς το στομάχι σας δεν έχει αναπτύξει τα ίδια βακτήρια για να σας προστατέψει. Επιπλέον, για τους ίδιους λόγους, καλό θα είναι να αποφεύγετε τα παγάκια στο αναψυκτικό ή το ποτό σας ενώ θα πρέπει να πλένετε και τα δόντια σας με εμφιαλωμένο νερό.
9. Να είστε προσεκτικοί με το φαγητό καθώς είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ασθένειας των ταξιδιωτών. Έτσι, να προτιμάτε φρέσκο, καλομαγειρεμένο φαγητό που σερβίρεται ζεστό και να αποφεύγετε σαλάτες και ωμά φρούτα και λαχανικά. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε street food καθώς το φαγητό ετοιμάζεται μπροστά σας, αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (πχ. ο μάγειρας να φορά γάντια και να μην πιάνει χρήματα). Έχετε, επίσης, υπόψη ότι το φαγητό που σερβίρεται σε μπουφέ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους καθώς ενδέχεται να μην είναι επαρκώς μαγειρεμένο ή να είναι ξαναζεσταμένο όπως συμβαίνει με το κρέας, το ψάρι ή το ρύζι.
10. Προστατευτείτε από τον ήλιο. Σίγουρα οι Έλληνες είμαστε “εκπαιδευμένοι” στο να αντέχουμε και να αντιμετωπίζουμε τον ήλιο και τη ζέστη της χώρας μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουμε το έγκαυμα στην Ταϊλάνδη ή την αφυδάτωση στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το καπέλο, τα κατάλληλα ρούχα και το άφθονο νερό είναι πάντα απαραίτητα.
Πηγή: www.arttravel.gr
Φωτό από: www.holidaypirates.com