Ένας σπέσιαλ κορμός με πλούσια γεύση που θα στολίσει και θα γλυκάνει το γιορτινό τραπέζι και τους καλεσμένους σας. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός σοκολάτα-κάστανο, αυτός ο κορμός θα γίνει το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Υλικά (για 8 άτομα)
Για το παντεσπάνι
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 αυγά
- 70 γραμμάρια ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Για τη γέμιση
- 220 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γραμμάρια βρασμένα καθαρισμένα και πολτοποιημένα κάστανα
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
Για την επικάλυψη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα
- 100 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Συμπληρώνουμε με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε στο χτυπημένο αλεύρι λίγο-λίγο τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε απλώνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τυλίγουμε τον κορμό: Τοποθετούμε το παντεσπάνι πάνω σε λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ρολό.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά τα υλικά για την επικάλυψη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Απλώνουμε προσεχτικά την επικάλυψη πάνω στον κορμό και αφού κρυώσει ελαφρά κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι για να δίνει την όψη κορμού δένδρου.
- Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δέσει, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Πηγή: arttable.gr