Κλασικό, φουσκωτό και λαχταριστό σουφλέ που μπορούμε να φτιάξουμε με τυριά που μας έχουν περισσέψει. Τέλειο συνοδευτικό πιάτο για τραπέζια με φίλους και συγγενείς.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 μεγάλα κρόκοι αυγών
- 5 μεγάλα ασπράδια αυγών
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 1 φλιτζάνι έμενταλ, τριμμένο
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια μεγάλη φόρμα σουφλέ ή ατομικά φορμάκια. Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και γυρνάμε το σκεύος για να καλυφθεί ο πάτος και οι πλευρές.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλει ατμό.
- Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει, περίπου 3 λεπτά (δεν το αφήνουμε να πάρει χρώμα). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ παχύ, περίπου 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας να συνδυαστούν μετά από κάθε προσθήκη. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή να γίνει χλιαρό.
- Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη και απαλά στο υπόλοιπο μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά και τα τυριά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρέξ, το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει στην κορυφή. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: arttable.gr