I LOVE SUNDAYS & HAPPY OUTSIDE

Λίμνη Πλαστήρα: Τα ομορφότερα χωριά της!

Post by: 17/01/2019 0 comments

Άφησε τη μάσκα στη πόλη. Στη Λίμνη Πλαστήρα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Κι αν δε ξέρεις ποιος είναι ο εαυτός σου, θα τον βρεις εκεί, στη σκιά των Αγράφων, πάνω από ένα ποτηράκι γλυκόπιοτο Μεσενικόλα.

 


 
Η λίμνη σε όλο της το μεγαλείο
Δεν υπάρχει καλύτερη διαδρομή από το γύρο της λίμνης. Με αφετηρία το Νεοχώρι προχωράτε νότια προς τον πνιγμένο στα έλατα Μπελοκομίτη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα φιόρδ, και συνεχίζετε προς Καρίτσα και τη λαξευμένη στο βράχο Παναγία Πελεκητή. Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και, 2 χλμ. πριν το φράγμα, βρίσκετε το παρατηρητήριο με εκπληκτική θέα στα χωριά της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και της Άρτας. Μετά το φράγμα, περνάτε τα γραφικά χωριουδάκια Μούχα και Καστανιά για να φτάσετε στον Μεσενικόλα με τα φημισμένα αμπέλια και το Μορφοβούνι, γενέτειρα του Πλαστήρα. Καταλήγετε στην πλαζ Πεζούλας για κανόε-καγιάκ στη λίμνη.
 
Ανάψτε κερί στη Μονή Παναγίας Πελεκητής
Χτισμένη πάνω σε απότομο και ψηλό βράχωμα (1400μ.) βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα, εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητά της και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα. Η παράδοση αναφέρει ότι πήρε το όνομα “Πελεκητή”, γιατί χρειάστηκε να πελεκηθεί με ξύλινα εργαλεία ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας. Η ίδρυση της Μονής άρχισε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό. Εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς στη δεκαετία του ’20 και παρότι έγιναν διάφορες καταστροφές και κλοπές, τη δεκαετία του ’90 αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε σημαντικά κειμήλια, όπως ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα κι εκκλησιαστικά σκεύη. Η μονή γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο (τηλ.: 24410 94747).
 
Βόλτα στο βασίλειο των φυτών
Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης κι εγκαινιάστηκε το 1998 με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού γύρω από τη χλωρίδα, τα οικοσυστήματα της περιοχής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει θαμνότοπους, υγρότοπους, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, βότανα, αρωματικά και ανθοφόρα κατανεμημένα σε τμήματα. Μετά τη βόλτα θα απολαύσετε καφέ και σπιτικά γλυκά του κουταλιού ενώ φεύγοντας μην παραλείψετε να αγοράσετε αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα.
 
Πεζοπορία στο δάσος Μπελοκομίτη
Το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομίτη, είναι τμήμα του δασικού συμπλέγματος Αγράφων. Περιτριγυρισμένοι από σφένδαμους, αγριοκερασιές και φλαμουριές θα ακολουθήσετε τα έξι μονοπάτια μήκους 15χλμ., ένα από τα οποία θα σας οδηγήσει στο Παρατηρητήριο στη θέση “Ζυγογιαννέϊκα”, μεταξύ φράγματος και κοινότητας Μπελοκομίτη, σε υψόμετρο 1230μ. Από εκεί θα απολαύσετε μοναδική θέα προς τη λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο και τις κορυφές των Αγράφων και εφόσον υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, μέχρι και τον Όλυμπο.
 
Πρόποση στην υγειά του Μεσιέ Νικόλα
Όλοι έχουν να πουν ιστορίες για εκείνον το νοικοκύρη του χωριού, που οι Φράγκοι ονόμαζαν Μεσιέ Νικολα. Λένε πως ο ίδιος έφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα την ποικιλία “Μαύρο Μεσενικόλα”, η οποία δεν καλλιεργείται σε άλλη περιοχή της χώρας. Πολλές είναι και οι ιστορίες που θα ακούσετε και από τους ιδιοκτήτες του οινοποιείου Domaine Monsieur Nicolas: για τα παιδικά χρόνια μέσα στους αμπελώνες, για τα αρώματα και τα χρώματα των σταφυλιών που παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη, για τον παππού Γιώργο που θύμιζε να κάνουν ησυχία “γιατί το κρασί κοιμάται”. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2000 και είναι από τα πιο σύγχρονα στο Νομό Καρδίτσας. Είναι το μοναδικό μέσα στη ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί Ο.Π.Α.Π. ενώ απέχει μόλις 3 χλμ από τη Λίμνη Πλαστήρα. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Την ξενάγηση αναλαμβάνει η οικογένεια και στο τέλος θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά του οινοποιείου (Μεσενικόλας, τηλ.: 24410 70871, http://domainemessenicolas.gr).
 
Το μουσείο του Μαύρου Καβαλάρη
Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών “Νικόλαος Πλαστήρας” ιδρύθηκε το 1994 για να διατηρήσει τη μνήμη του θρυλικού “Μαύρου Καβαλάρη”, στο χωριό του το Μορφοβούνι. Φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα καθώς και συλλογή από έγγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Περιλαμβάνει εκατοντάδες προπολεμικά άρθρα που ξεκινούν από το ’22, εφημερίδες της εποχής των Δεκεμβριανών με άρθρα για τον Ν. Πλαστήρα, το διάγγελμά του ως πρωθυπουργού το 1951, πρωτοσέλιδα και προεκλογικές ομιλίες της ίδιας εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 45 γελοιογραφίες της περιόδου 1949- 1950, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο το κλίμα της εποχής.
Πηγή: www.arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons