ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Κίμωλος: Αν η κυκλαδική ομορφιά είχε έναν μόνο προορισμό.

Post by: 19/08/2021 0 comments

Λουσμένη με άπλετο φως και περικυκλωμένη από γαλάζια νερά, η Κίμωλος στέκει ήσυχη και γαλήνια ανάμεσα στις πολύβουες Κυκλάδες. Η Κίμωλος είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν η πραγματική Ελλάδα και τα έχει όλα: ηφαιστειακά πετρώματα, πλούσια χλωρίδα, γαλαζοπράσινους ουρανούς, καθαρά, κρυστάλλινα νερά, και μια απροσπέλαστη ομορφιά που κόβει την ανάσα.  Η μικρή πόλη του Χωριού είναι υπέροχη για να περιπλανηθείτε και διαθέτει πολλά μουσεία και εκκλησίες. Οι παραλίες της Κίμωλου είναι εξαιρετικές και συχνά δεν είναι πολύ γεμάτες ακόμη και το καλοκαίρι.

Μια βόλτα στο Χωριό

Το Χωριό είναι η κύρια πόλη της Κιμώλου, και εκτός από το λιμάνι της Ψάθης, είναι το μέρος που θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στη σκιά του όρους Ξαπλοβούνι. Θα βρείτε ότι στις υπόλοιπες κυκλαδίτικες νησιωτικές χώρες, μόνο που το Χωριό είναι ελαφρώς μικρότερο και το πιο παραδοσιακό όλες αυτές. Ενώ πολλές ελληνικές πόλεις έχουν μια κεντρική πλατεία, το Χωριό έχει αρκετές, και μπορεί να βρεθείτε να περιπλανιέστε στα στενά δρομάκια, σκοντάφτοντας στις διάφορες πλατείες της πόλης. Τα σπίτια είναι καλυμμένα με ασβέστη, θολωτές στέγες και φωτεινές μπλε πόρτες. Έτσι όπως πρέπει.

Οι εκκλησίες

Υπάρχουν πάνω από 80 μικρές εκκλησίες στο Χωριό για εξερεύνηση. Πολλές από αυτές, είναι απλά οικογενειακά παρεκκλήσια, αφιερωμένα σε διάφορους αγίους. Αυτές οι εκκλησίες διατηρούνται από τις οικογένειες και περνάν από γενιά σε γενιά. Την ημέρα της γιορτής κάθε αγίου, οι εκκλησίες φιλοξενούν γιορτές στις πολλές πλατείες του Χωριού. Πολλές από τις εκκλησίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, ενώ η μεγαλύτερη εκκλησία είναι η Μητροπολιτική Εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας, στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε μεταξύ 1867 και 1874 και έχει στην κατοχή της μια από τις πλουσιότερες συλλογές σε εικόνες. Οκτώ από τις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Γέννησης του Χριστού μέσα στο κάστρο, προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο προβάλλει την ιστορία της Κιμώλου. Το διαφανές γυάλινο πάτωμα επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν μια ανακατασκευή μιας αρχαίας ταφής , ενώ το υπόλοιπο μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα και λείψανα που σχετίζονται με τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας στην Κίμωλο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, με πολλές φωτογραφίες και διαγράμματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα που εκτίθενται. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από τη Μητροπολιτική Εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Ένα άλλο μουσείο στο Χωριό που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό σπίτι μέσα στο κάστρο. Το μουσείο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την κληρονομιά και την ιστορία των κατοίκων της Κιμώλου. Στόχος του μουσείου είναι να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της Κιμώλου. Μερικά από τα εκθέματα περιλαμβάνουν υφαντικούς αργαλειούς και μηχανές κεντήματος που χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες, εργαλεία ξυλουργικής, κεραμικά και είδη οικιακής χρήσης. Το ναυτικό στοιχείο του μουσείου είναι διάχυτο στον επάνω όροφο σε μια γωνία με διάφορα σχέδια, μνημεία και ναυτικά όργανα.

Το Κάστρο

Όπως πολλές άλλες  πόλεις, στο Χωριό θα δει κανείς και ένα μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα. Το εσωτερικό τμήμα, που είναι το παλαιότερο, χρονολογείται στον 15ο αιώνα και έχει μερικά μικρά σπίτια, μια εσωτερική αυλή και την Εκκλησία της Γέννησης του Χριστού.   Το εξωτερικό τμήμα χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει πολλά σπίτια και ένα πολύ στενό σοκάκι. Αυτό το τμήμα του κάστρου ήταν ακόμα σχεδιασμένο για άμυνα, και στην πραγματικότητα μετά από μια πειρατική επίθεση και πυρκαγιά το 1638, προστέθηκαν περισσότεροι πύργοι για την ενίσχυση της άμυνας του εξωτερικού κάστρου. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο κοντά στο κάστρο είναι το σπίτι, τόσο παλαιότερο είναι.

H Ψάθη

Η Ψάθη είναι το λιμάνι του νησιού όπου καταφθάνουν και αναχωρούν τα πλοία, μαζί με μια πολύ μικρή παραλία στα δεξιά του. Μπορείτε να κολυμπήσετε και να κάνετε ηλιοθεραπεία, να επισκεφθείτε τα μικρά καταστήματα με τα σουβενίρ κοντά στο λιμάνι ή να πιείτε καφέ. Οι ταβέρνες είναι επίσης ανοιχτές για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο και προσφέρουν υπέροχα πιάτα με φρέσκο ψάρι. Κοντά στη Ψάθη, βρίσκεται η Γούπα, ένα μικρό λιμανάκι στην ακτή κάτω από το Χωριό, ιδανικό για ψάρεμα και κολύμπι . Η επόμενη παραλία, η Ρέμα, έχει επίσης θαλάσσιες σπηλιές και είναι ιδανική για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Βαρκάδα στην Πολύαιγο

Καραβάκια ξεκινάν στις 9.30 το πρωί και επιστρέφουν  περίπου στις 18.00. Μερικές φορές, το σκάφος σταματά σε μερικές από τις παραλίες της Κίμωλου για μια σύντομη βουτιά, αλλά βασικός προορισμός είναι η Πολύαιγος, ένα κοντινό νησάκι, μόλις ένα μίλι μακριά από την ακτή της Κίμωλου. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα γεωλογικά νησιά του Αιγαίου και είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Natura 2000. Το αποκορύφωμα του νησιού είναι οι παραλίες, στις οποίες μπορείτε να σταματήσετε για μια βουτιά.

Δροσερές βουτιές

Η Κίμωλος είναι ευλογημένη με πολλές και όμορφες παραλίες . Στα Πρασσά, θα θαυμάσετε το θαλάσσιο πλούτο, στη Μπονάτσα θα απολαύσετε μια μεγάλη, χρυσαφένια παραλία, στο Κλήμα θα χαρείτε την ηρεμία της ανοργάνωτης παραλίας, στον Καρά θα μαγευτείτε από τα λευκά βράχια και τα τιρκουάζ νερά και στη Μαυροσπηλιά θα κάνετε βουτιές στη θαλάσσια σπηλιά.

Περπατήστε στο Σκιάδι

Το Σκιάδι είναι ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Μοιάζει με ένα μεγάλο πέτρινο μανιτάρι και σχηματίστηκε από διάβρωση. Οι σκληρότεροι βράχοι στην κορυφή του μνημείου έμειναν, ενώ οι μαλακότεροι βράχοι στη βάση έχουν διαβρωθεί λόγω ανέμου. Το μνημείο, που έχει καταπληκτική θέα σε όλο το νησί, είναι μέρος του Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 30 λεπτά από το χώρο στάθμευσης, αλλά αν επιλέξετε να περπατήσετε από το Χωριό θα χρειαστούν περίπου 90 λεπτά. Οι ακούραστοι πεζοπόροι μπορούν να συνεχίσουν στις παραλίες στα Ελληνικά και τη Μαυροσπηλιά και να επιστρέψουν στο Χωριό.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons