ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Ελλάδα: 8 πόλεις για το καρναβάλι!

Post by: 12/03/2024 0 comments

Διονυσιακό, μεθυστικό κι αυθόρμητο το καρναβάλι επιμένει να ξορκίζει έγνοιες και σκέψεις περιττές έστω και για λίγες εβδομάδες. Κάνουμε μια βόλτα στα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας, από το ρομαντικό ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ως τους φασαριόζους Γενίτσαρους της Νάουσας.

Πάτρα
Για τους πατρινούς η γιορτή του Αγίου Αντωνίου σημαίνει ένα πράγμα: ξεκινά επίσημα το καρναβάλι. Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν τα άρματα της μεγάλης παρέλασης αλλά και του παιδικού καρναβαλιού. Τεράστιες πολύχρωμες φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους, η άσφαλτος χάνεται κάτω από το παχύ στρώμα από κομφετί και σερπαντίνες ενώ από τα μεγάφωνα η Macarena, το Bamboleo και το La Bamba δονούν την ατμόσφαιρα. Στο επίκεντρο του καρναβαλιού η οδός Κορίνθου με τα νεοκλασικά κτίρια με τις καμάρες και τα μπαλκόνια με τα σκαλιστά κάγκελα και, φυσικά, η πλατεία Γεωργίου. Χώροι που έμεναν ανεκμετάλλευτοι νοικιάζονται αποκλειστικά για την περίοδο του καρναβαλιού και μετατρέπονται σε στέκια to-be καρναβαλιστών: εδώ για τις επόμενες 45 μέρες θα κάνουν πρόβες, θα χορεύουν, θα πίνουν την all time classic μαυροδάφνη και θα δικτυώνονται για να εξασφαλίσουν προσκλήσεις για τον Κόκκινο χορό, τον σικάτο Λευκό χορό, τον Χορό του Καρναβαλικού Κομιτάτου, της Κινηματογραφικής Λέσχης, του Μαύρου Ντόμινο και τα περίφημα Μπουρμπούλια στο Δημοτικό Θέατρο.

 

Ρέθυμνο
Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και φήμη που φτάνει σε ολόκληρη την Κρήτη. Από τις αρχές Φεβρουαρίου ο ντελάλης, ο “προπομπός” του καρναβαλιού όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεκίνησε τις εξορμήσεις στα χωριά για να φτάσει ως την αγορά και το Παλιό λιμάνι των Χανιών προετοιμάζοντας τους Κρητικούς για την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού. Σειρά παίρνουν το Κυνήγι Θησαυρού, οι παλιές ελληνικές καντάδες που ξεκινούν από την Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη για να γεμίσουν κάθε γωνιά της πόλης του Ρεθύμνου, το ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης με χορούς και αναπαράσταση του γάμου στην προκυμαία, δρώμενα, τραγούδια και κρασί που ρέει άφθονο. Από το απόγευμα της Παρασκευής όλη η πόλη πλημμυρίζει από κρητικές καντάδες ενώ το επόμενο βράδυ πραγματοποιείται η νυχτερινή παρέλαση που καταλήγει στη πλατεία Μικρασιατών. Όλοι περιμένουν τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων που ξεκινά το μεσημέρι της Κυριακής από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου για να λήξει μετά από πέντε ώρες με το Κάψιμο Βασιλιά Καρνάβαλου στην Ελ. Βενιζέλου, στην ανατολική παραλία της Παλιάς Πόλης.

 

Νάουσα
Στη Νάουσα η Αποκριά χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό και τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Σε αντίθεση με την ‘αταξία’ που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες. Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα – τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής) – στην πλατεία των Αλωνίων γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

 

Σύρος
Τυλιγμένη στο φούξια της βουκαμβίλιας και στα αρώματα του βασιλικού, παραδίνεται στους καρναβαλιστές και δονείται με ρεμπέτικο και λάτιν και μεθά με άφθονο κρασί. Η πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη ξέρει να γλεντά. Η μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη για να μεταφερθεί στα χωριά την Καθαρά Δευτέρα. Πρώτη ξεκινά η Άνω Σύρος τις εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου «Ζεϊμπέκια» στα σοκάκια της. Τα Ζεϊμπέκια είναι ένας πολεμικός χορός που χόρευαν αντρικά ζευγάρια και θέμα έχει την απαγωγή της Νύφης, γυναίκας του πρώτου Καπετάνιου. Τραγούδια, χοροί, έξαλλη ατμόσφαιρα, ζεστή παραδοσιακή φασολάδα με άφθονο κρασί. Το βράδυ στα στενά της Άνω Σύρου γίνεται και η πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων για να πάρει τη σκυτάλη η Ερμούπολη την επόμενη ημέρα με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων. Το ραντεβού δίνεται στο Λιμάνι και, αφού διασχίσουν την παραλία και τους εμπορικούς δρόμους, καταλήγουν στην πλατεία Μιαούλη. Τα χωριά περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει το γλέντι στην πόλη για να υποδεχτούν τον κόσμο για τα Κούλουμα. Λαζαρέτα, Αζόλιμνος, Γαλησσάς στρώνουν τα καλύτερα αυτοσχέδια τσιμπούσια με νηστίσιμα καλούδια.

 

Ξάνθη
Εδώ το Καρναβάλι είναι θεσμός, που μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής. Οι Ξανθιώτες γλεντούν με κάθε τρόπο: συμμετέχουν σε παραδοσιακούς χορούς και συναυλίες στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, χορεύουν σε αποκριάτικα πάρτι στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, παρακολουθούν εκθέσεις και δρώμενα στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Και πάνω από όλα μετρούν αντίστροφα για την κορύφωση των εκδηλώσεων, για την βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση του Σαββάτου που θα καταλήξει σε ξέφρενο πάρτι στην κεντρική πλατεία αλλά και για την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου η παρέλαση περνά από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟ Ξάνθης όπου βρίσκονται τα στέκια των Συλλόγων. Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει το μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με μουσική, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορό. Η αυλαία πέφτει με το κάψιμο του “Τζάρου”.

 

Σκύρος
Τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων και μαρτυρούν τη μακραίωνη παράδοση του νησιού. Στις γιορτές του τριωδίου επικρατεί το έθιμο του “Γέρου” και της “Κορέλλας”. Κεντρική μορφή είναι ο “Γέρος”, που είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. Τον συνοδεύουν η “Κορέλα” ( που είναι νεαρός άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά) και ο “Φράγκος” ο οποίος φοράει μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση του. Παρέες από μεταμφιεσμένους γυρίζουν στη Χώρα χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ το όλο κλίμα παραπέμπει σε διονυσιακή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύεται με το δεύτερο σκέλος του Σκυριανού καρναβαλιού, το οποίο είναι το έθιμο της “Τράτας” και δεν είναι άλλο από την απαγγελία σατυρικών στίχων.

 

Νάξος
Οι Απόκριες γιορτάζονται με μοναδικό τρόπο στο νησί της Νάξου. Ήχοι τυμπάνων, Σάββατο βράδυ, τελευταίο των Αποκρεών και η Χώρα της Νάξου δονείται και ζει μία αλλόκοτη εμπειρία, τη λαμπαδηφορία. Μια λαοθάλασσα από ανθρώπους κάθε ηλικίας συντάσσεται στο ρεύμα που ξεκινάει από το Κάστρο και μέσα από τα στενά μετατρέπεται από μικρό χείμαρρο σε έναν ορμητικό ποταμό που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς στις πλατείες και στα προαύλια των εκκλησιών των χωριών στήνεται αποκριάτικο γλέντι με βιολιά, τσαμπούνες και ντουμπάκια (τύμπανα). Η πομπή καταλήγει στην κεντρική πλατεία, όπου οι κουδουνάτοι ενσωματώνονται με τους υπόλοιπους μασκαράδες και με τη συνοδεία της τσαμπούνας και του τουμπακιού, ξεκινούν γλέντι με τραγούδια και χορούς που διαρκούν έως αργά το βράδυ. Παράλληλο είναι το έθιμο με τους «κορδελάτους» και τους «φουστανελάτους» που μπορείτε να δείτε την Καθαρά Δευτέρα στη Γαλήνη και στις Εγγαρές. Το έθιμο θέλει τους νέους του χωριού, φορώντας χρωματιστές κορδέλες ή φουστανέλες, να σχηματίζουν ομάδες, τα μπαϊράκια και να επισκέπτονται τις γυναίκες διπλανών χωριών, χορεύοντας μαζί τους στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία βιολιών και λαούτων. Με τη σειρά τους οι γυναίκες κερνούν φαγητά, γλυκά και κρασί για να τους ευχαριστήσουν.

 

Καλαμάτα
Μπορεί να μετρά μόλις λίγες χρονιές αλλά το καλαματιανό καρναβάλι αποτελεί πλέον θεσμό. Το πρώτο καρναβάλι εγκαινιάστηκε το 2013 κι από τότε ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι με θέα την υπέροχη θάλασσα της Μεσσηνίας. Κυνήγι θησαυρού, μουσική, χορός, τσικνίσματα και δεκαπέντε μέρες κεφιού με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής στην οδό Αριστομένους και την κεντρική πλατεία.

Πηγή: www.arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons