I LOVE SUNDAYS & HAPPY OUTSIDE

Διάσημα αξιοθέατα που απαγορεύεται να φωτογραφήσετε.

Post by: 21/05/2021 0 comments

Μια απόλυτα φυσιολογική και αυτόματη κίνηση, μόλις βρεθούμε σε κάποιο εντυπωσιακό αξιοθέατο, είναι να βγάλουμε το κινητό ή την κάμερά μας και να το απαθανατίσουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε. Προσοχή όμως! Υπάρχουν μερικά πολύ διάσημα και εντυπωσιακά αξιοθέατα, που όχι μόνο δεν επιτρέπεται να φωτογραφίσετε, αλλά θα βρείτε τον μπελά σας ακόμα και αν βγάλετε την φωτογραφική από την τσάντα σας.

Καπέλα Σιστίνα. 

Λίγο πριν μπείτε στην Sistine Chapel θα δείτε πολλές πινακίδες που σας προειδοποιούν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας. Σε περίπτωση που δεν το εμπεδώσετε, οι φύλακες θα σας κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση, ακριβώς πριν μπείτε. Ίσως φαντάζεστε ότι αυτό συμβαίνει για να μην αλλοιωθούν οι τοιχογραφίες με τα φλας στην πάροδο του χρόνου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένα ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο πλήρωσε για την αποκατάσταση του έργου τέχνης στη δεκαετία του 1980 και πήρε τα αποκλειστικά δικαιώματα σε όλες τις φωτογραφίες ως αντάλλαγμα.

Πύργος του Άιφελ.

Και όμως! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και πολλοί από εμάς έχουν τραβήξει άπειρες φωτογραφίες από το πιο διάσημο αξιοθέατο της Γαλλίας. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; H αλήθεια είναι ότι η απαγόρευση ισχύει κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν ο Πύργος φωτίζεται και φωτίζει ολόκληρη την πόλη του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο φωτισμός του Πύργου θεωρείται έργο τέχνης και άρα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, οπότε και απαγορεύεται η λήψη και δημοσιοποίηση φωτογραφιών.

Άλαμο, Τέξας.

Το Άλαμο είναι ιστορικό κτήριο και αποτελεί σταθμό για την ελευθερία του Τέξας. Μπορείτε να τραβήξετε όσες εξωτερικές φωτογραφίες θέλετε, η φωτογράφηση όμως του εσωτερικού απαγορεύεται αυστηρά. Ως δείγμα σεβασμού επίσης οφείλετε να μιλάτε χαμηλόφωνα αλλά και να βγάζετε το καπέλο σας κατά την είσοδό σας.

Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ακόμα ένα πολύ διάσημο αξιοθέατο βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Πολλοί είναι όσοι φωτογραφίζουν εξωτερικά το διάσημο αξιοθέατο, και παρότι δεν υπάρχει αυστηρή απαγόρευση, η Εκκλησία το αποθαρρύνει πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η ακεραιότητα του κτιρίου και ότι κυκλοφορούν παγκοσμίως λήψεις που δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα που πρέπει. Προκειμένου να αποτρέψουν το κοινό, έχουν ανεβάσει πλήθος φωτογραφιών για προσωπική χρήση στον ιστότοπο του Αβαείου.

Τατζ Μαχάλ.

Σίγουρα είναι περίεργο που μερικά από τα αξιοθέατα αυτής της λίστας είναι και τα πιο φωτογραφημένα μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά το Τατζ Μαχάλ, το οποίο απαγορεύει αυστηρά τις φωτογραφίες στο εσωτερικό του. Στο εσωτερικό του Τατζ Μαχάλ βρίσκονται μνημεία και τάφοι και φυσικά είναι ασέβεια να φωτογραφηθούν. Γι΄αυτό το λόγο, φρουροί βρίσκονται παντού στο εσωτερικό του για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Jewel House, Λονδίνο.

Πoλλοί τουρίστες κατευθύνονται προς τον Πύργο του Λονδίνου προκειμένου να δουν που φυλάσσονται τα πολύτιμα διαμάντια του Στέμματος. Καμία όμως φωτογραφία δεν επιτρέπεται από το εσωτερικό ή τα κοσμήματα, τα οποία προστατεύονται από αλεξίσφαιρο γυαλί και φυλάσσονται αυστηρά από φρουρούς και εκατοντάδες κάμερες.

Kumsusan Palace of The Sun, Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα σίγουρα δεν φημίζεται ως μια φιλελεύθερη χώρα. Οπότε σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν επιτρέπεται να φωτογραφίσετε το Kumsusan Palace of The Sun στην Πιονγκγιάνγκ, που χρησιμεύει ως μαυσωλείο για τον Kim Il-sung, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, και για τον γιο του Kim Jong-il. Κατά την είσοδο, οι επισκέπτες πρέπει να αφήσουν όλα τα υπάρχοντά τους, εκτός από το πορτοφόλι τους, και να περάσουν από έλεγχο παρόμοιο με ενός αεροδρομίου.

Βιβλιοθήκη Abbey του Saint Gall, Ελβετία.

Iδρύθηκε το 719 μ.Χ και αποτελεί μια από τις παλαιότερες στον κόσμο. Φιλοξενεί χειρόγραφα έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1000μ.Χ , γεγονός που τα καθιστά άκρως πολύτιμα. Όχι μόνο δεν μπορείτε να τραβήξετε καμία φωτογραφία, αλλά θα πρέπει να φοράτε και μαλακά παπούτσια ώστε να μην φθείρετε τα πατώματα.

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, Φλωρεντία.

Ακόμα ένα μνημείο που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η φωτογραφία, είναι ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Μπορείτε να σταθείτε όσο κοντά θέλετε στο διάσημο άγαλμα, άλλα αν έχετε μαζί σας κάμερα οι φρουροί θα σας ζητήσουν να μην την χρησιμοποιήσετε. Σε περίπτωση που παρακούσετε, θα σας συνοδεύσουν έξω με έναν όχι τόσο φιλικό τρόπο.

Koιλάδα των Βασιλέων.

Σ’ ένα μέρος όπως η Αίγυπτος, σίγουρα υπάρχουν αρκετοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Ένας από αυτούς είναι ότι δεν πρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες στην Valley of the Kings. Όχι μόνο επειδή δεν θέλετε να εξαγριώσετε τα πνεύματα, αλλά γιατί θα πληρώσετε και ένα τσουχτερό πρόστιμο. Πριν την είσοδό σας θα πρέπει να αφήσετε το κινητό ή την φωτογραφική σας, ενώ αν παραβείτε τους κανόνες το πρόστιμο ξεκινά από τα 120€.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons