Το αγαπημένο ποτό των διακοπών δεν χρειάζεται να είναι εισαγόμενο. Αυτό το καλοκαίρι επιλέγουμε μπύρα… made in Greece! Από την Εύβοια και το Άργος μέχρι τη Σαντορίνη, τη Χίο και την Κέρκυρα, οι μικροζυθοποιίες της χώρας μπαίνουν τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο παιχνίδι παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Δοκιμάστε τις μπύρες που σας προτείνουμε και ανακαλύψτε την αγαπημένη σας!
Siris
Ένα νέο μικροζυθοποιείο με έδρα τις Σέρρες και με αναφορά σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, το οποίο προσφέρει γεύσεις γεμάτες αρώματα, δροσιά και μακρά επίγευση. Στην αγορά θα βρείτε την κλασική Voreia Pilsner, την κεχριμπαρένια Voreia IPA (με γενναίες προσθήκες Αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης), τη χορταστική Voreia Stout (με καβουρδισμένα αρώματα και νότε καφέ, σοκολάτας και καραμέλας) και την ντελικάτη Voreia (με τον κόλιανδρο και το πορτοκάλι να συνδυάζονται για πρώτη φορά με το ελληνικό σιτάρι). www.sirisbrewery.gr (κεντρική φωτο)
Volkan
Γνήσια ελληνική μπίρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου που της δίνουν ξεχωριστή υφή και γεύση αλλά κι ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Παράγεται από το 2012 στη Σαντορίνη, όπου λόγω του υφάλμυρου νερού του νησιού χρησιμοποιείται ειδικό φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας (βασάλτη) για τη χρήση του στην παρασκευή της μπίρας. Οι εκδοχές της είναι δύο: η ξανθιά, φρουτώδης και πιπεράτη Santorini Blond και η σκούρα Santorini Black με νότες μαύρης ελιάς, πικρής σοκολάτας και γλυκόριζας. www.volkanbeer.com
Septem
Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου. Πήρε το όνομά της από το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας. Ξεχωρίσαμε τη χρυσόξανθη και ελαφρώς γλυκιά Septem Monday’s Pilsner με κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, τη χρυσοχάλκινη Septem Friday’s Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, αλλά και τη Septem Sunday’s Honey Golden Ale που στη ζύμωσή της προστίθεται ανθόμελο www.septem.gr
Νήσος
Η μπύρα Νήσος γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου από τη Μάγια Τσόκλη και τον Αλέξανδρο Κουρή, οι οποίοι μετέτρεψαν την παραδοσιακή ταβέρνα Ροδιά σε ένα σύγχρονο ζυθοποιείο. Πρόκειται για μια ξανθιά pilsner, απαστερίωτη και μικροφιλτραρισμένη με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα ως η δεύτερη καλύτερη pilsner στον κόσμο στον διαγωνισμό European Beer Star- η υψηλότερη διάκριση που έχει λάβει ποτέ ελληνική μπύρα. Στην αγορά βρίσκουμε πλέον και τη μαύρη “Νήσος 7 μποφόρ” από ψημένο αβυνοποίητο κριθάρι, τηνιακό μέλι, μαύρη κορινθιακή σταφίδα και 5 εκλεκτές βύνες κριθαριού σε γενναίες ποσότητες, που αντλούν αρώματα από 2 λυκίσκους και ωριμάζουν νωχελικά πάνω σε καμένο ξύλο κυκλαδίτικης βελανιδιάς. www.nissosbeer.com
Delphi Beer
Παράγεται από τη μικροζυθοποιία Έλιξη στην Χαλκίδα. Μια μεσογειακή μπύρα, pilsner, ξανθιά, διπλοζύμωτη και φυσικά θολή. Έχει χαρακτηριστική γεύση, ιδιαίτερα αρωματική, με ελαφριά επίγευση, πικρή αλλά ευχάριστη, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα φρέσκιας βύνης. Κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου. Εντυπωσιακή και καλόγουστη η μαύρη φιάλη της. www.delphibeer.com
Φρέσκια Μπύρα Χίου
Αν βρεθείτε στο νησί μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε! Ανήκει στις αφροζυμωτές (ales) μπύρες και παράγεται στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Εμφιαλώνεται πάντα χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση και τα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και λευκό αφρό. Κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών, το σώμα είναι πλούσιο με φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα. www.chiosbeer.gr
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttable.gr