Υλικά
Για τη βάση
- 300 γραμμάρια αλεύρι + έξτρα για πασπάλισμα
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κουταλιά της νερό
Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια φουντούκια, χοντροκομμένα
- Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας την παγωμένη ζύμη και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και την ανοίγουμε καλά με έναν πλάστη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας με κινήσεις μπροστά-πίσω και όχι δεξιά-αριστερά. Γυρίζουμε τη ζύμη στο πλάι και συνεχίζουμε να την ανοίγουμε. Αν η λαδόκολλα κάνει τσάκιση προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
- Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματά της.
- Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και την αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη τη μισή μαρμελάδα.
- Προσθέτουμε την κουβερτούρα, τα φουντούκια και την υπόλοιπη μαρμελάδα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη που μας έχει μείνει, με τη βοήθεια των κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς, κόβουμε σχήματα σε διαφορετικά μεγέθη και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τάρτας με τον κρόκο αραιωμένο σε νερό.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε την τάρτα, την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά, και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: eirinika.gr