ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα πιο νόστιμα εορταστικά κέικ!

Post by: 06/01/2023 0 comments

Κάστανο, σοκολάτα, κανέλες και γαρίφαλα μπλέκουν δημιουργικά σε αέρινες ζύμες και μετουσιώνονται στα πιο νόστιμα γιορτινά κέικ. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι, αλλά και για να τα προσφέρουμε ως δώρο-σπιτικό κι ουσιαστικό-στους αγαπημένους μας. Ακολουθούν τέσσερις απλές συνταγές, η επιτυχία των οποίων θα φανεί από την πρώτη στιγμή που θ’ ανοίξετε τον φούρνο…

 

  1. Κέικ κάστανο

Υλικά

  • 200 γραμμάρια φαρίνα
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 400 γραμμάρια κρέμα κάστανο (τη βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα

  • 1 πλάκα κουβερτούρα 54% κακάο
  • 125 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη φαρίνα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
  2. Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή, να μην βράσει) και το ενώνουμε με την κρέμα κάστανου. Το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C  για περίπου 60’.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  1. Σπάμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε μπολ.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν έρθει σε θερμοκρασία βρασμού, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει λίγο και έπειτα με μια μαρίζ καλύπτουμε το κέικ. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη και κάστανα.

 

  1. Κέικ με μήλα

Υλικά 

  • 230 γραμμάρια φαρίνα
  • 120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 μήλα, το 1 κομμένο σε κύβους και το άλλο ροδέλες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φάκελος κουβερτούρα σε σταγόνες

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη φαρίνα και έπειτα την κανέλα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα τα μήλα σε κύβους και την κουβερτούρα σε σταγόνες, αφού προηγουμένως τα έχουμε πασπαλίζει με λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Στρώνουμε την επιφάνεια με τις ροδέλες μήλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 50’-60’. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

  1. Cupcakes βανίλια με βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Υλικά (για 12 φορμάκια)

  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 130 γραμμάρια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανίλια

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γραμμάρια κακάο
  • 40 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει
  2. Προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 4’ ακόμη.
  3. Ρίχνουμε εναλλάξ τη φαρίνα και το γάλα, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε μαλακά.
  4. Μοιράζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25’-30’ περίπου.

Για την βουτυρόκρεμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ του βούτυρο μαζί με το κακάο και τη ζάχαρη, προσθέτοντας σταδιακά την κρέμα γάλακτος, έως ότου η κρέμα μας αποκτήσει βελούδινη υφή.
  2. Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα με τη βοήθεια ενός κορνέ τα στολίζουμε με την βουτυρόκρεμα.

 

  1. Κέικ καρότο με γλάσο τυριού

Υλικά

  • 300 γραμμάρια φαρίνα
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γραμμάρια καρότα τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα και λίγη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Καρότα από ζαχαρόπαστα για το στόλισμα

Για το γλάσο

  • 200 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη φαρίνα, το αλάτι και την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα καρύδια στο μείγμα.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 25’-30’.
  5. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει τελείως και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  6. Έπειτα ρίχνουμε το τυρί κρέμα, το λεμόνι, τη βανίλια και χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Στήνουμε το κέικ: Τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή σε μια ειδική βάση, το κέικ από το πρώτο ταψί. Απλώνουμε μια γενναία δόση γλάσο τυριού και πάνω του ακουμπάμε το δεύτερο κέικ. Στρώνουμε γλάσο στην επιφάνεια και αν θέλουμε και στα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και στολίζουμε με καρότα από ζαχαρόπαστα.

Tip: Μπορούμε να κάνουμε το κέικ ακόμη ψηλότερο, με τρεις ή και περισσότερες στρώσεις, αρκεί να μοιράσουμε το αρχικό μείγμα σε ισάριθμα ταψάκια. Επίσης, μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε το καρότο με κίτρινη κολοκύθα.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons