Μια εναλλακτική πρόταση αντί του κλασικού γαριδοπίλαφου. Ένα πεντανόστιμο, πλούσιο σε αρώματα πιάτο, για τους λάτρεις της γαρίδας και των πικάντικων γεύσεων.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 11/2 φλιτζάνι πλιγούρι άβραστο
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες αποφλοιωμένες και χωρίς το εντεράκι (ουρές)
- 1/3 του φλιτζανιού ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 2 φλιτζάνια φύλλα από φρέσκο σπανάκι, ελαφρώς βρασμένα
- 1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια
- 1/3 φλιτζανιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, το κόλιανδρο, το μπούκοβο, την καπνιστή πάπρικα, τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε μέσα τις γαρίδες και τις αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να μαριναριστούν
2. Βγάζουμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και τις ροδίζουμε και από τις δύο μεριές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
3. Ετοιμάζουμε το πλιγούρι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για το μαρινάρισμα και επιπλέον την καυτερή πάπρικα, τις λιαστές ντομάτες και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια καυτό νερό και ύστερα το πλιγούρι και το πιπέρι. Μετά από 2 λεπτά βρασίματος, σβήνουμε τη φωτά και αφήνουμε το πλιγούρι να πιει τα υγρά και να φουσκώσει.
4. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι το πλιγούρι να αυγατίσει, ρίχνουμε και τα φύλλα από το σπανάκι και τσεκάρουμε το αλάτι.
5. Σερβίρουμε σε πιατέλα κάνοντας με το πλιγούρι ένα λόφο πάνω στον οποίο τοποθετούμε τις γαρίδες, φύλλα σπανάκι και κομμάτια πιπεριάς.
Πηγή: www.arttable.gr