ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για κοτόπουλο με 40 σκελίδες σκόρδου από τον Emeril Lagasse

Post by: 14/04/2018 0 comments

Ο διάσημος αμερικανός σεφ Emeril Lagasse μας παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για αυτό το κλασικό, ρουστίκ πιάτο με καταγωγή από την Προβηγκία. Μην σας τρομάζει η ποσότητα σκόρδου που απαιτεί η συνταγή- οι σκελίδες μαλακώνουν και γλυκαίνουν, αρωματίζοντας ωραία το κοτόπουλο που βγαίνει από τον φούρνο απίστευτα ζουμερό και μαλακό. Εντυπωσιακό, πρωτότυπο και πεντανόστιμο φαγητό για Κυριακές και τραπεζώματα με φίλους.

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

  • 10-12 μεγάλα μπουτάκια κοτόπουλου με το κόκαλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 40 σκελίδες σκόρδο (3-4 κεφάλια), ξεφλουδισμένες
  • 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι σαμπάνια ή αφρώδη οίνο ή λευκό κρασί
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο (που να μπαίνει και στον φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου απ’ όλες τις μεριές. Σοτάρουμε σε παρτίδες τα μπουτάκια μέχρι να ροδίσουν και τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σκελίδες σκόρδου και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη σαμπάνια ή το κρασί, το ζωμό και το θυμάρι. Επιστρέφουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου στην κατσαρόλα (φροντίζουμε ώστε μερικές σκελίδες σκόρδου να βρίσκονται πάνω στο κοτόπουλο). Αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε και μεταφέρουμε το φαγητό στον φούρνο.  Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν το ψαχνό είναι τρυφερό και ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο.
  3. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαζί με μερικά σκόρδα σε μια πιατέλα και σκεπάζουμε για να διατηρηθούν ζεστά. Αφαιρούμε το θυμάρι.
  4. Σε ένα μέτριο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από τα υγρά του σκεύους που ψήσαμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε αργά με το σύρμα μέχρι να είναι λείο το μείγμα. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο σκεύος μαζί με 2 κουταλιές της σούπας από τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με το σύρμα (δεν μας πειράζει αν διαλυθούν μερικές σκελίδες σκόρδου. Θα βοηθήσουν στο να δέσει η σάλτσα). Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο περιχύνοντάς το με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons