ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για ανοιχτή πίτα με κιμά (λαχματζούν)

Post by: 11/11/2017 0 comments

Μια ιδιαίτερα νόστιμη πίτα – γνωστή και ως “πίτσα της Μέσης Ανατολής”- που συνηθίζεται πολύ στην Αρμενία, το Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τουρκία. Λαχματζούν στα αραβικά σημαίνει “κρέας με ζύμη”. Ένα λεπτό κομμάτι ζύμης καλύπτεται από πικάντικο, μυρωδάτο κιμά (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο) και ψήνεται σε δυνατό φούρνο. Σερβίρεται συχνά ραντισμένο με χυμό λεμονιού αλλά και με γιαούρτι.

Υλικά (για 4 λαχματζούν)

Για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Για τον κιμά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη: Βάζουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Την αφήνουμε για 5 λεπτά να διαλυθεί και να φουσκώσει. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά, ζυμώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
  2. Φτιάχνουμε τον κιμά: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε σε 4 ίσα μέρη Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε  στρογγυλό φύλλο. Με ένα κουτάλι απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα λαχµατζούν σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons