Αποφασίσατε φέτος να φτιάξετε εσείς την καθιερωμένη Βασιλόπιτα και να μην αγοράσετε κάποια έτοιμη απ’ έξω. Οι επιλογές πολλές τόσο στην όψη όσο και στην γέμιση, που μας έχουν προτείνει διάσημοι μάγειρες της Ελλάδος και όχι μόνο. Εδώ συγκεντρώσαμε 4 εκλεκτές συνταγές και σας ευχόμαστε… καλή επιτυχία!
1. Βασιλόπιτα κέικ από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
- 300 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 7 γραμμάρια μαχλέπι
- 2 γραμμάρια μαστίχα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά (200 γραμμάρια) θερμοκρασία δωματίου
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
- Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη, το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γραμμάρια αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
- Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκατοστών.
- Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
- Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί.
- Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
2. Βασιλόπιτα της Αργυρώς
Υλικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 5 αυγά χωρισμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη με βούτυρο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 120 γραμμάρια γάλα
- 80 γραμμάρια κονιάκ
- 200 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τη βασιλόπιτα, κοσκινίζοντας πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα. Έναν-έναν ρίχνουμε τους κρόκους.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη.
3. Εύκολη Βασιλόπιτα
Υλικά
- 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 βιτάμ
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι
- Στο μίξερ, χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών μέσα στο μείγμα. Συνεχίζετε με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Συνεχίζετε να χτυπάτε και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας παράλληλα να χτυπάτε καλά.
- Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Έπειτα, ενσωματώνετε προσεκτικά με μια σπάτουλα την μαρέγκα και την αμυγδαλόψιχα στο μείγμα.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί, το οποίο έχετε πρώτα βουτυρώσει καλά.
- Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
- Όταν ροδίσει το κέικ, το βγάζετε από τον φούρνο το αφήνετε να κρυώσει και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
4. Βασιλόπιτα με γλάσο
Υλικά
- 375 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κούπες ζάχαρη
- 6 αυγά (χωρίστε τους κρόκους από το ασπράδι)
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)
- 1 πρέζα αλάτι
- 750 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο
Για το γλάσο
- 3 κούπες ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ή γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)
Εκτέλεση
- Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο μπολ του μίξερ βάλτε τα ασπράδια και προσθέστε μία πρέζα αλάτι. Προσέξτε να μην υπάρχει ίχνος νερού και να είναι καθαρά τα ασπράδια των αυγών, το σύρμα και το μπολ του μίξερ.
- Χτυπήστε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο και γυαλιστερό μείγμα το οποίο θα χύνεται στο μπολ αργά όταν σηκώνετε το σύρμα (μαρέγκα). Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
- Με το μίξερ χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο. Προσθέστε τους κρόκους, έναν κάθε φορά, ενώ χτυπάτε, και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσετε τον επόμενο. Προσθέστε τον χυμό πορτοκάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ.
- Προσθέστε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και αναμείξτε στο χέρι χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα μαρίζ. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και μαρέγκα (προσθέτοντας 1/3 του αλευριού και 1/3 της μαρέγκας κάθε φορά).
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε με βούτυρο τον πάτο και τις εσωτερικές πλευρές ενός αντικολλητικού ταψιού (περίπου 32 εκ. διάμετρο), περάστε το με λίγο αλεύρι και τοποθετήστε το μείγμα. Βάλτε στη μέση όρθιο ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, για να μην φουσκώσει πολύ στο κέντρο.
- Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, χαμηλώστε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήστε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ελέγξτε αν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη βυθίζοντας στην μέση μία οδοντογλυφίδα. Αν είναι καθαρή όταν τη βγάλετε, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
- Αφήστε την βασιλόπιτα να κρυώσει (αλλιώς θα σπάσει) και όταν κρυώσει αναποδογυρίστε την σε μια πιατέλα. Τυλίξτε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο και βάλτε το μέσα στο κέικ. Αναποδογυρίστε την βασιλόπιτα σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.
- Ετοιμάστε το γλάσο για την βασιλόπιτα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με μία σπάτουλα, μέχρι το γλάσο να είναι απαλό και γυαλιστερό. Προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν δείτε πως χρειάζεται (το γλάσο πρέπει να είναι σαν ελαφριά κρέμα). Καλύψτε το πάνω μέρος της βασιλόπιτας με το γλάσο και απλώστε το ομοιόμορφα με την σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε την χρονιά στην μέση του γλάσου.
Πηγή: arttable.gr