Πολύ νόστιμο σοκολατένιο κέικ χωρίς βούτυρο και αυγά, με γλάσο ή χωρίς, για την περίοδο της νηστείας αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα πιο ελαφρύ γλυκό. Ό,τι πρέπει για ένα πλούσιο πρωινό αλλά και για συνοδευτικό του απογευματινού καφέ.
Υλικά (για μία φόρμα ή ταψί 26 εκ.)
- 2 φλιτζάνια φαρίνα
- 150 γρ. σκόνη κακάο
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- Βανίλιες
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
- 1-1½ φλιτζάνι νερό ή χυμό πορτοκάλι
- 1/5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο (προαιρετικά)
- 50 γρ. γάλα καρύδας
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά 1 φλιτζάνι νερό ή χυμό πορτοκαλιού με τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ μέχρι να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν είναι σφιχτό προσθέτουμε και το επιπλέον νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
3. Βουτυρώνουμε μία φόρμα ή στρογγυλό ταψί 26 εκ. περίπου και την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να προεξέχει λίγο από τη φόρμα.
4. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι δοκιμάζοντας το εσωτερικό του κέικ με τη λάμα από ένα μαχαιράκι να βγει στεγνή, πράγμα που σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο.
5. Πιάνουμε το κέικ από το αντικολλητικό χαρτί, το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
6. Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε να λιώσουν τα υλικά για την επικάλυψη.
7. Γλασάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε. Προαιρετικά μπορούμε να το γαρνίρουμε με φιλέ από αμύγδαλα.
Πηγή: www.arttable.gr