Από τα πιο αγαπημένα σπιτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Υπέροχοι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, λίγο μπελαλίδικοι, αλλά με πλούσια ζουμερή γεύση που ανταμείβει κάθε κόπο. Τους συνοδεύουμε, ιδανικά, με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο λάχανο
- 1 1/3 φλιτζανιού ρύζι μακρύκοκκο ή καρολίνα
- 1/3 φλιτζανιού ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 1 ½ λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε για 10 περίπου λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) το λάχανο μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
2. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τα μυρωδικά, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπίπερο.
3. Ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, τα χωρίζουμε στη μέση αφαιρώντας τα σκληρά νεύρα και βάζουμε σε κάθε μισό φύλλο μια κουταλιά σούπας από τον ζυμωμένο κιμά. Τα τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολά.
4. Απλώνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια από το λάχανο που περίσσεψαν και από πάνω τους τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες. Προσθέτουμε νερό ίσα -ίσα να τους σκεπάσει, λίγο αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα και βράζουμε για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να βράσει ο κιμάς και να μείνει ελάχιστο ζουμί.
5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μαζί με 1 φλιτζάνι από το ζουμί που βράζουν οι λαχανοντολμάδες.
6. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα στη φωτιά για 1-2 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.
Πηγή: www.arttable.gr