Ωραίο, νόστιμο ριζότο που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κυρίως πιάτο. Πιείτε κι ένα καλό λευκό κρασί που θα αναδείξει θα αναδείξει ακόμα πιο πολύ τη νοστιμιά του πιάτου.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 40 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (π.χ. αρμπόριο)
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 150 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
- 300 γραμμάρια τρυφερά φύλλα από σπανάκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 1 ½ λίτρο ζωμό κότας ζεστό
- ½ κουταλιά της σούπας πάπρικα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό το σπανάκι. Το σουρώνουμε και το ψιλοκόβουμε.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι το μπέικον και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ρύζι, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι το ρύζι να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε ¾ του φλιτζανιού ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά μέχρι το ρύζι να πιει το ζουμί του. Προσθέτουμε πάλι ¾ του φλιτζανιού ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι. Απαιτούνται περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το ρύζι. Ενδιάμεσα προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο.
- Όταν το φαγητό μείνει χωρίς ζουμί και ελαφρά χυλωμένο σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: www.arttable.gr