Ένα παραδοσιακό γλυκό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Με την αρμπαρόριζα να το αρωματίζει διακριτικά, με ασπρισμένο αμυγδαλάκι ή χωρίς, το υπέροχο αυτό γλυκάκι θα συνοδεύσει το γιαούρτι μας τον χειμώνα.
Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
- 100 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με τον χυμό από 1 λεμόνι μαζί με νερό, για να μη μαυρίσουν.
- Κόβουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενα κομμάτια (ή λεπτά μπαστουνάκια, αν το προτιμάμε έτσι), τα οποία στη συνέχεια ξαναβάζουμε στο λεμονόνερο.
- Βάζουμε όλα τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο τελείωμα, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Πηγή: www.arttable.gr