Αγαπημένο μαμαδίστικο πιάτο, όπως το έχουμε συνηθίσει από τα παιδικά μας χρόνια: με ένα καλά δεμένο αυγολέμονο. Ό,τι πρέπει για τα κρύα μεσημέρια.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1/2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 1/4 φλιτζανιού
- 2 κρόκοι αυγών
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά. Κάνουμε όλο το μείγμα μια μπάλα και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις.
- Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλίτσες σαν μεγάλα καρύδια.
- Σε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή βάζουμε τα γιουβαρλάκια, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει, 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, το σέλινο και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 45 λεπτά (αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό).
- Σβήνουμε τη φωτιά και παίρνουμε 2 φλιτζάνια ζωμό από το φαγητό. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών προσθέτοντας λίγο-λίγο τον ζωμό. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα κουνώντας συνεχώς κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
- Ανάβουμε το μάτι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις. Σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Πηγή: www.arttable.gr