Φανταστική σαλάτα-γεύμα με ένα μοναδικό συνδυασμό γεύσεων που θα «ανταμείψει» τον ουρανίσκο σας. Το άγριο ρύζι έχει μία ιδιαίτερη γεύση που συνδυάζεται υπέροχα με τα ψημένα κολοκυθάκια και το πικάντικο τυρί πεκορίνο Romano.
Υλικά (για 2-4 άτομα)
- 1/2 φλιτζάνι άγριο ρύζι, ξεπλυμένο (εναλλακτικά, καστανό ρύζι μπασμάτι)
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες πάχους 1.5 εκατοστά
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί pecorino romano
- 1/4 φλιτζανιού πεκάν, ψημένα ελαφρά και ψιλοκομμένα
- 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένοπιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
2. Μαγειρεύουμε το ρύζι: σε μία κατσαρόλα βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και μια πρέζα αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλύνουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη.
3. Όσο βράζει το ρύζι, ψήνουμε το κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε τις φέτες με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μπόλικο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε τις φέτες σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι οι άκρες να ροδίσουν και το εσωτερικό τους να γίνει μαλακό, περίπου 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνου και μόλις κρυώσουν λίγο τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
4. Βάζουμε το ρύζι και τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό, το τυρί, τα πεκάν και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως ή τη διατηρούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Πηγή: arttable.gr