ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πώς να σερβίρω σωστά το κρασί

Post by: 17/12/2017 0 comments

Δεν είναι δύσκολο να σερβίρουμε ένα κρασί, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναδείξουμε στο μάξιμουμ την ποιότητα που κρύβει μέσα του. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μεγαλύτερη απόλαυση.


Η σωστή θερμοκρασία
Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται κάθε κρασί επηρεάζει τη γεύση του. Δεν πρέπει να είναι πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Και στις δύο περιπτώσεις, επηρεάζονται αρνητικά οι ιδιότητές του. Τα λευκά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πολύ δροσερά (όχι όμως παγωμένα), τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ό,τι αφορά στα ροζέ, οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι αντίστοιχες με αυτές των λευκών κρασιών, ενώ οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται ακόμα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτήν των λευκών.

Σε γενικές γραμμές, οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι οι εξής:
• 6-8 °C για τα αφρώδη κρασιά
• 10-12°C για τα λευκά και τα ροζέ ξηρά κρασιά
• 12-16°C για τα ελαφριά και φρουτώδη ξηρά ερυθρά ξηρά κρασιά
• 16-18°C για τα ξηρά ερυθρά, ταννικά κρασιά παλαίωσης
•  8-12°C για τα περισσότερα γλυκά κρασιά (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους).

Αν μας πιέζει ο χρόνος, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπουκάλι του κρασιού σε ένα δοχείο με πάγο και νερό. Έτσι θα φέρουμε το κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπου 15 λεπτά.

Μετάγγιση σε καράφα
Τα περισσότερα κρασιά μπορούν να σερβιριστούν κατευθείαν από το μπουκάλι. Ωστόσο το ενδεδειγμένο σερβίρισμα υπαγορεύει τη μετάγγιση σε καράφα για ορισμένα κόκκινα κρασιά κάποιας ηλικίας για να τα απαλλάξουμε από κατακάθια. Αδειάζουμε σιγά σιγά το κρασί στο δοχείο προσέχοντας το λαιμό του μπουκαλιού και σταματάμε όταν τα κατακάθια φτάσουν κοντά.

Η σειρά σερβιρίσματος
Το σωστό σερβίρισμα του κρασιού σε ένα επίσημο γεύμα ή δείπνο απαιτεί την κατάλληλη σειρά εμφάνισης. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα, τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα, τα πιο μαλακά κρασιά πριν από τα πιο ταννικά, και τα ξηρά πριν από τα γλυκά και ημίγλυκα.

Το κατάλληλο ποτήρι

Οι οινόφιλοι υποστηρίζουν ότι η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη όταν αυτό πίνεται στο κατάλληλο ποτήρι. Τα καλύτερα ποτήρια για να απολαύσετε και να εκτίμησετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί, χωρίς σχέδια και χρώματα. Το ποτήρι πρέπει να είναι κολονάτο για να μπορούμε να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του και να έχει σχήμα κλειστής τουλίπας (το χείλος του να κυρτώνει προς το εσωτερικό) ώστε να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού και να τα κατευθύνει προς τη μύτη. Για τα ερυθρά κρασιά χρησιμοποιούμε το πιο μπαλονάτο είδος ποτηριού και για τα λευκά το ελαφρώς μικρότερο. Τα αφρώδη κρασιά και τις σαμπάνιες τα σερβίρουμε σε κολονάτη ψηλή στενή τουλίπα με την στεφάνη στο πάνω μέρος πιο στενή για να συγκρατούμε όχι μόνο τα αρώματα και τις γεύσεις αλλά και τις φυσαλίδες που θα διεγείρουν τους αισθητήρες του στόματος.

Γέμισμα
Αν θέλουμε πραγματικά να απολαύσουμε τα πλούσια αρώματα ενός καλού κρασιού, τότε η ποσότητα του κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του ποτηριού.

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons