Το κλαφουτί (clafoutis) είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά της γαλλικής κουζίνας. Πολύ απλά υλικά (γάλα, αυγά, ζάχαρη κι αλεύρι) και πολύ απλή εκτέλεση. Αν και το πιο συνηθισμένο κλαφουτί είναι αυτό με κεράσια, μπορεί να γίνει με διάφορα φρούτα.
Υλικά
- 1/2 κιλό κεράσια, καλά πλυμένα και χωρίς κουκούτσι
- 4 αυγά
- 6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλια
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα κεράσια με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε έτσι για μισή ώρα περίπου.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι για τάρτα. Απλώνουμε μέσα τα κεράσια ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την βανίλια, τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από τα κεράσια του ταψιού (προσεκτικά ώστε να μην τα μετακινήσουμε) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι το γλυκό να ροδίσει.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: www.arttable.gr