Η αλλαγή του χρόνου είναι παράδοση να να μας βρίσκει σπίτι με την οικογένειά μας ή με φίλους, και μπαίνει πρώτο σε προτίμηση από κάποιο εστιατόριο ή ξενοδοχείο. Αν φέτος έπεσε σε εσάς ο κλήρος για την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού και οι υστερείτε λίγο από ιδέες, εμείς σας έχουμε την λύση.
- Χοιρινό με κυδώνια.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κιλότο η μπούτι κομμένο σε κομμάτια
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- 1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα)
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο κομμένο σε στρογγυλές φέτες
- 1 φλιτζ. τσαγιού. λευκό κρασί
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- λίγα φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι θυμάρι
Εκτέλεση
- Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το χοιρινό με τη φυτίνη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν
2.’Έπειτα ρίχνουμε τα κυδώνια με το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά
- Προσθέτουμε το σέλινο, αλάτι και πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό
- Αφήνουμε στη φωτιά για 20 λεπτά περίπου
- Σούπα κάστανου.
Υλικά
- Μισό κιλό κάστανα
- Ένα λίτρο ζωμός κότας
- Μια συσκευασία κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο γιαούρτι για το γαρνίρισμα
- Προαιρετικά μπέικον για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα κάστανα στον ζωμό κοτόπουλου μέχρι τα κάστανα σχεδόν να λιώνουν
- Όταν είναι έτοιμα, με το ηλεκτρικό μπαστούνι τα πολτοποιούμε (μαζί με τον ζωμό) ώστε να γίνει μια κρεμώδης σούπα. Μπορείτε το ίδιο να κάνετε με το μπλέντερ, το μούλτι ή το ειδικό μηχάνημα χειρός για τον πουρέ
- Ρίχνουμε τώρα την κρέμα γάλακτος , αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε για να γίνει μια ομοιογενής σούπα
4.Όταν σερβίρουμε μπορούμε να ρίξουμε μια κουταλιά γιαούρτι πλήρες και κομματάκια ψημένου μπέικον, κομματάκια σχοινόπρασου ή δυο μανιτάρια
- Πατάτες με κρέμα και τυρί.
Υλικά
- 4 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
- 3 φλυτζάνια τυρί κρέμα
- 1 πράσο
- 3 κρεμμύδια σε ροδέλες
- 2 κιλά πατάτες περίπου σε ροδέλες
- Σκόρδο
- Βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπωλ βάζουμε το τυρί και την κρέμα αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε,
προσθέτουμε και το πράσο ψιλοκομμένο
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν μαζί με το σκόρδο
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε λίγο βούτυρο λιωμένο και στρώνουμε τις πατάτες μας, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με το τυρί και την κρέμα και τα κρεμμύδια μας και προχωράμε σε δεύτερη στρώση πατάτες και μείγμα με τυρί και κρέμα και τα υπόλοιπα κρεμμύδια μας
- Βάζουμε λίγο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο μας για περίπου μία ώρα
Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση τυριών αυξάνουμε τη δόση του τυριού
- Σαλάτα με σπανάκι και καραμελωμένα καρύδια.
Υλικά
Για τα καραμελωμένα καρύδια
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Για το ντρέσινγκ
- 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- 2 κουταλιές του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 350 γραμμάρια καπνιστή γαλοπούλα, κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 600 γραμμάρια σπανάκι, καθαρισμένο
- καθαρισμένο ρόδι για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα καρύδια και το αλάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι τα καρύδια να αποκτήσουν λαδερή υφή
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσουν τα καρύδια
- Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τη μουστάρδα, το σκόρδο, και το ξίδι με το σύρμα σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά και αλατοπιπερώνουμε
- Ανακατεύουμε τη γαλοπούλα με λίγο από το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και λίγο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ με τη γαλοπούλα από πάνω
- Πάβλοβα με μαρέγκες και κάστανα.
- Μια μεγάλη μαρέγκα
- Πουρέ κάστανου, έτοιμο από το σούπερ μάρκετ
- Λίγα κάστανα βραστά και λίγα μαρόν γκλασέ
- Κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ζαχαροπλαστείο
Εκτέλεση
- Βάζετε σε έναν δίσκο την μαρέγκα ή σπάτε τις μικρότερες μαρέγκες σε κομμάτια ώστε να δημιουργηθεί μια βάση
- Από πάνω απλώνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα κάστανα και τ΄ανακατεύετε όλα μαζί
- Ολοκληρώνετε με τον πουρέ κάστανου και μερικά μαρόν γκλασέ για γαρνίρισμα
Πηγή: arttable.gr