Μία από τις πιο αγαπημένες και κλασικές μαρμελάδες, που γεμίζει το σπίτι με άρωμα καλοκαιριού. Είναι τέλεια για πρωινό μαζί με ψωμί και καλό βούτυρο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλά γλυκά.
Υλικά
- 1 κιλό ώριμα και γερά βερίκοκα
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι, το χυμό του
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε σε στρώσεις βερίκοκα και ζάχαρη εναλλάξ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες ή για όλη τη νύχτα (αν τα βερίκοκα δεν είναι πολύ ώριμα) να βγάλουν το χυμό τους και να λιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Πρέπει να είμαστε από πάνω για να μην αρπάξει η μαρμελάδα. Προς το τέλος, μόλις δούμε ότι δένει, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και στέκεται πάνω στην κουτάλα μας.
4. Όσο είναι ακόμα ζεστή, μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν.
Πηγή: www.arttable.gr