Μια πρωτότυπη σαλάτα με ιδιαίτερη γεύση για το καλοκαιρινό τραπέζι. Τρυφερά φύλλα ρόκας, γλυκά κεράσια που ψήνονται για λίγο στο φούρνο, μαλακό κατσικίσιο τυρί και μια σπιρτόζικη βινεγκρέτ δίνουν στο πιάτο μια ενδιαφέρουσα κι έντονη γευστική χροιά.
Υλικά (για 4 άτομα )
- 16 κεράσια, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα δύο
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 φλιτζάνια φύλλα baby ρόκα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί
- 1/4 φλιτζανιού καρύδια, καβουρδισμένα
Για τη βινεγκρέτ
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ¼ φλιτζανιού ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε το μπαλσάμικο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε ενα δοχείο με καπάκι και χτυπάμε καλά ώστε να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα κεράσια με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τοποθετούμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και πάνω του τα κεράσια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
4. Βάζουμε τη ρόκα, το μάραθο, τα ζεστά κεράσια και το μαϊντανό σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε απαλά. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε ξανά. Σκορπίζουμε από πάνω το τυρί και τα καρύδια και σερβίρουμε.
Πηγή: www.arttable.gr