Το σαφράν είναι αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το κλασικό ιταλικό ριζότο, πιάτο-σύμβολο της πόλης του Μιλάνου, δίνοντάς του το κιτρινωπό χρώμα και ένα ιδιαίτερο άρωμα. Μια must συνταγή για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, ιδανική για ένα επίσημο δείπνο.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
- 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1 κουταλιά της σούπας σαφράν
- 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 μικρά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 60 γρ. μεδούλι από μοσχαρίσιο κόκαλο (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό με το σαφράν σε μέτρια φωτιά. Τον διατηρούμε ζεστό.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, ώσπου να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί, περίπου 2 λεπτά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 16 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό (1/2 φλιτζάνι κάθε φορά) και ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μεδούλι (αν χρησιμοποιούμε) και την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: www.arttable.gr