Συνταγή για μία απλή αλλά βαθιά νόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας. Είναι ιδανική για ζυμαρικά, αλλά μπορεί να ταιριάξει με τα πάντα. Μια καλή σάλτσα ντομάτας μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πιάτο σε κάτι ξεχωριστό. Τα υλικά μιλούν από μόνα τους!
Υλικά (για 4 μερίδες ζυμαρικών)
- 600 γρ. φρέσκες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/3 φλιτζανιού ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί.
2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη (προαιρετικά) και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μείνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Μερικά λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τον βασιλικό.
3. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σάλτσα και αν θέλουμε την περνάμε από το multi ώστε να γίνει πιο βελούδινη.
4. Την ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε και είναι έτοιμη να συνοδεύσει τα ζυμαρικά μας ή να νοστιμίσει άλλα πιάτα. Μπορούμε να τη φυλάξουμε για 3-4 μέρες στο ψυγείο.
Πηγή: www.arttable.gr