Η περίφημη ανάποδη γαλλική μηλόπιτα, που ακούει στο όνομα tarte tatin, δημιουργήθηκε στη Γαλλία του 19ου αιώνα, χάρη στην απροσεξία μιας μαγείρισσας. Αυτή είναι η συνταγή για την αυθεντική, παραδοσιακή εκδοχή της.
Υλικά (για 10 μερίδες)
Για τη ζύμη
- 250 γραμμάρια αλεύρι
- 2 αυγά
- 150 γραμμάρια καλό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη γέμιση
- 2 κιλά μήλα (κατά προτίμηση ποικιλία golden)
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια καλό βούτυρο
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δουλεύουμε το μείγμα- με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ- έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις γίνουν καραμέλα, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για να καραμελώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και την κανέλα.
- Μόλις κρυώσει το μείγμα, το αδειάζουμε σε ένα πυρέξ ή σε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί, καλύπτοντας τον πάτο.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και καλύπτουμε με αυτή τα μήλα με την καραμέλα. Τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρουνάκι σε διάφορα σημεία ώστε να “αναπνέει” κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: www.arttable.gr