Υπέροχα τρίγωνα πιτάκια γεμάτα νοστιμιά και αρώματα. Γίνονται είτε τηγανητά είτε ψητά στο φούρνο και είναι ιδανικά για ορεκτικό, πάρτι και σαν σνακ για βραδιές με κρασί και καλή παρέα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι μανιτάρια σας αρέσουν.
Υλικά (για 25 πιτάκια)
- 5 φύλλα κρούστας για πίτες
- 600 γρ. μανιτάρια λευκά καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 μικρό πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 300 γρ. ανθότυρο
- 50 ml λευκό κρασί
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού θυμάρι ψιλοκομμένο
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για το άλλειμα
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα ή 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το θυμάρι και ψήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλατοπίπερο, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σβήνουμε τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε με το πιρούνι το ανθότυρο, προσθέτουμε τα 2 αυγά, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε στο μπολ το περιεχόμενο του τηγανιού, ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
- Απλώνουμε τα 5 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο στο πάγκο εργασίας και τα κόβουμε όλα μαζί κατά πλάτος σε 5 λωρίδες. Λαδώνουμε κάθε λωρίδα, τοποθετούμε στη άκρη της 1 κουταλιές της σούπας γέμιση και τη διπλώνουμε σχηματίζοντας τρίγωνο. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες λωρίδες.
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε σπορέλαιο για 1 λεπτό από κάθε μεριά ή τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 περίπου λεπτά αφού τα αλείψουμε με χτυπημένο αυγό.
Πηγή: www.arttable.gr