Τραγανές και πεντανόστιμες μπακαλιαροκροκέτες με πολύ ωραία κρούστα, που θα αρέσουν σε όλους- μικρούς και μεγάλους. Με αυτή τη βασική συνταγή θα τις πετύχετε άψογα και θα γίνουν ανάρπαστες. Συνοδεύστε με μια μεγάλη κουταλιά σκορδαλιά και σαλάτα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό μπακαλιάρος υγράλατος
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτάκι μπύρα
- 1 φλιτζάνι λάδι για τηγάνισμα
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι πολύ καλά ξαρμυρισμένος. Συνήθως απαιτείται μία ολόκληρη μέρα πριν το τηγάνισμα να είναι σε μια λεκάνη με νερό, το οποίο θα αλλάξουμε αρκετές φορές.
- Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από τα κόκαλα και το δέρμα και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια με τα δάχτυλά μας. Τον βάζουμε σε ένα τρυπητό (και αυτό μέσα σε μια λεκάνη) για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να σουρώσει καλά από το νερό.
- Ετοιμάζουμε ένα χυλό ανακατεύοντας το αλεύρι, λίγο πιπέρι, μαϊντανό, δυόσμο και όση μπύρα χρειαστεί ώστε ο χυλός να είναι μέτρια σφικτός. Αφού ο μπακαλιάρος είναι υγράλατος, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλάτι.
- Βγάζουμε το μπακαλιάρο από το ψυγείο, τον απλώνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί ώστε να στεγνώσει καλά και τον ρίχνουμε μέσα στον χυλό.
- Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ποσότητα από τον χυλό με τον μπακαλιάρο και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μεγάλες μπουκιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με σαλάτα ή σκορδαλιά.
Πηγή: www.arttable.gr