ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη συνταγή για σπιτικό μοσχάρι μπουργκινιόν.

Post by: 15/02/2020 0 comments

Παραδοσιακή γαλλική συνταγή για μοσχαράκι. Θέλει τον χρόνο της, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Το ενδιαφέρον με αυτό το πιάτο είναι πως αν σερβιριστεί την επόμενη μέρα της παρασκευής του, είναι γευστικά καλύτερο!

Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα, κιλότο ή μπριζόλα), κομμένο σε κύβους
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε κομμάτια
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο κρασί με γεμάτη γεύση
  • 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
  • 200 γραμμάρια ντοματοπολτός
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 300 γραμμάρια μικρά κρεμμύδια στιφάδου, καθαρισμένα
  • 200 γραμμάρια ασπρομανίταρα, κομμένα στη μέση (ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλα)
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε.
2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε τα κομμάτια του κρέατος από τη φωτιά και τα κρατάμε σε ένα μπολ.
3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ και ντεγκλασάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, δηλαδή ξύνουμε με την κουτάλα όλα τα κομματάκια που είναι κολλημένα στον πάτο. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μειωθεί το κονιάκ στο μισό και στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ πάνω από το κρέας.
4. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 καρότα χοντροκομμένα, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μοσχάρι με το κονιάκ, το κρασί, τον ζωμό, τον ντοματοπολτό και το θυμάρι (το κρασί και ο ζωμός πρέπει να καλύπτουν το κρέας).
5. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος, καλύπτουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο φούρνο. Ψήνουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι, για 2,5-3 ώρες περίπου.
6. Περίπου 30 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, κόβουμε τα υπόλοιπα 2 καρότα σε μέτριες φέτες, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε.
7. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
8. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο. Απομακρύνουμε και πετάμε τα μαγειρεμένα λαχανικά και σουρώνουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε, αφαιρώντας το λίπος που συσσωρεύεται στην επιφάνεια, μέχρι να μειωθεί ο ζωμός στο μισό και να δέσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
9. Προσθέτουμε το μοσχάρι, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons