ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη συνταγή για μπουγιαμπέσα (σούπα ψαρικών)

Post by: 14/07/2018 0 comments

Κανείς δεν γνωρίζει τα αυθεντικά υλικά μιας γνήσιας μπουγιαμπέσας. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά μεσογειακή ψαρόσουπα (από τη Μασσαλία της Γαλλίας) με αρωματικά χορταρικά, ελαιόλαδο της Μεσογείου και ψάρια με τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα που μόνο αυτή η θάλασσα χαρίζει.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 2 κιλά ψάρια για σούπα (μπακαλιάροι, λαυράκια, πετρόψαρα κτλ.) κομμένα στα δύο αν δεν είναι πολύ μικρά
  • 14-16 ανάμεικτα μύδια, αχιβάδες, γυαλιστερές
  • 5-6 μεγάλες γαρίδες χωρίς φλούδια (μόνο τις ουρές)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε κομμάτια
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο τμήμα τους) κομμένα σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 ώριμες ντομάτες χονδροκομμένες
  • ½ κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
  • ½ φλιτζάνι ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 ίνες σαφράν
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1/3 φλιτζανιού μαϊντανός χοντροκομμένος
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 καρότα κομμένα σε κομμάτια
  • αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα σκόρδου

  • 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
  • ½ φλιτζάνι ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φέτα ξερό ψωμί μουσκεμένο και στυμμένογια το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, τη δάφνη, το θυμάρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαϊντανό και τα καρότα και συνεχίζουμε για 5-6 λεπτά το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, το κρασί, τις ίνες σαφράν, αλατοπίπερο και 1 λίτρο βραστό νερό και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
  2. Προσθέτουμε τα ψάρια προσεχτικά ώστε να μην τα διαλύσουμε, το υπόλοιπο λάδι, βράζουμε 5-6 λεπτά και εν συνεχεία προσθέτουμε τα μύδια, τις αχιβάδες, τις γαρίδες και τις γυαλιστερές. Συνεχίζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη το βράσιμο.
  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σκόρδου: πολτοποιούμε και χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας και την βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε προσεχτικά τα ψάρια σε μία μεγάλη πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Σερβίρουμε ξεχωριστά τα ψάρια και το ζεστό ζωμό μαζί με λευκό ψωμί που απλώνουμε πάνω του τη σάλτσα σκόρδου.

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons