Αξιοποιείστε τα κεράσια του καλοκαιριού φτιάχνοντας αυτά τα εύκολα γλυκάκια με υφή που θυμίζει κέικ. Οι Αμερικανοί τα λένε «blondies» (ή αλλιώς ξανθά brownies), γιατί αντί για κακάο ή σοκολάτα περιέχουν καστανή ζάχαρη.
Υλικά (για 9 τεμάχια)
- 3 φλιτζάνια κεράσια, πλυμένα και χωρίς κουκούτσι
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κεράσι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Για τη ζύμη
- 120 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια συν
- 50 γραμμάρια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και το ξύσμα πορτοκαλιού να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε καλά.
- Με μια σπάτουλα διπλώνουμε το αλεύρι στο μείγμα και ύστερα προσθέτουμε τα κεράσια και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει, λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και την περιχύνουμε πάνω από το γλυκό. Κόβουμε σε 9 ή σε περισσότερα κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: www.arttable.gr