ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη συνταγή για κοτόπιτα με τραχανά σε φύλλο ολικής.

Post by: 07/12/2019 0 comments

Το κοτόπουλο παντρεύεται με τον τραχανά σε μια διαφορετική αλλά πεντανόστιμη και πολύ χορταστική πίτα με το νέο χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης από τη Χρυσή Ζύμη. Μια συνταγή που θα νοστιμέψει το τραπέζι μας!

Υλικά  (για 1 μέτριο ταψί)

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης
  • 800 γραμμάρια φιλέτο από μπούτια κοτόπουλου κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα (το πράσινο μέρος) κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη μισή ποσότητα από το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Προσθέτουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο. Σβήνουμε με το κρασί και  συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και τον τραχανά. Βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί από το τηγάνι. Σβήνουμε τη φωτιά.

2. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το λάδι που περίσσεψε και το προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά.

3. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Τα στρώνουμε έτσι ώστε να είναι τσαλακωμένα και όχι εντελώς επίπεδα. Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση από το μπολ και με ένα πιρούνι την ταχτοποιούμε έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Δεν αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει από το ταψί. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από τη γέμιση. Από αυτά τα φύλλα όμως κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι όση ζύμη περισσεύει. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη των κάτω φύλλων που περισσεύει σχηματίζοντας κόθρο.

4. Χτυπάμε το αυγό με το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Την χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι η κοτόπιτα να ροδοκοκκινίσει.

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons