Όχι, δεν είναι βούτυρο, αλλά μια πυκνή μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη και με βουτυρένια υφή. Λέγεται apple butter και φτιάχνεται από συμπυκνωμένο και καραμελωμένο πουρέ μήλου με μπαχαρικά. Μπορείτε να την αλείψετε στο ψωμί, να τη βάλετε στο γιαούρτι σας αλλά και να τη χρησιμοποιήσετε σε τάρτες και κέικ.
Υλικά (για 2-3 βάζα)
- 1,5 κιλό μήλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/4 φλιτζανιού νερό ή χυμό μήλου
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και το νερό ή χυμό μήλου. Τα βράζουμε με κλειστό καπάκι για μερικά λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
2. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τα κομμάτια μήλου να πολτοποιηθούν ελαφρά, αφαιρούμε το καπάκι από την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν στον πάτο.
3. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε πολύ καλά τον πουρέ μήλου.
4. Μπορούμε να τη φυλάξουμε σε αποστειρωμένα βάζα για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
Πηγή: arttable.gr