Ή αλλιώς ατομικές πάβλοβες! Συνήθως, το κλασικό αυτό γλύκισμα γίνεται με φράουλες, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε κι αυτή την εκδοχή.
Υλικά (για 6 άτομα)
- 200 γραμμάρια ασπράδια αυγών
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι λευκό
- 100 γραμμάρια σοκολάτα, λιωμένη και κρύα
- 125 γραμμάρια σαντιγί, ελαφρώς χτυπημένη
Για τη σάλτσα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 90 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- 5 γραμμάρια αλάτι
- φιστίκια καβουρδισμένα με μέλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C. Ρίχνουμε τα ασπράδια αυγών και 350γρ. ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Μόλις σχηματιστούν πολλές μικρές φυσαλίδες, γυρνάμε στην υψηλή ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το ξίδι. Ενώ χτυπάμε ακόμη, προσθέτουμε λίγη-λίγη και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να συνδυαστούν.
- Με ένα μεγάλο κουτάλι, απλώνουμε μεγάλες μπάλες από τη μαρέγκα πάνω σε ταψιά με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να ξεκολλάνε από το χαρτί.
- Στο ενδιάμεσο, φτιάχνουμε τη σάλτσα καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη ζάχαρη λίγη-λίγη μέχρι να λιώσει όλη. Την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι ένα έχουμε μια καραμέλα με βαθύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σταδιακά και προσεκτικά τους κύβους βουτύρου και ανακατεύουμε καλά. Ύστερα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά χτυπημένη κρέμα γάλακτος πάνω από τις μαρέγκες και από πάνω τη σάλτσα καραμέλας και τα καβουρδισμένα φιστίκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Πηγή: arttable.gr