Βελούδινη και πεντανόστιμη σούπα με σελινόριζα που ενισχύεται με πατάτα, πράσο αλλά και με πράσινο μήλο που την πάει σε ανώτερα γευστικά επίπεδα.
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες, τα λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη μόνο
- 1,2 κιλά σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 2-3 εκατοστά
- 350 γραμμάρια πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2-3 εκατοστά
- 1 μέτριο πράσινο μήλο (Granny Smith), καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 2-3 εκατοστά
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το πράσο και σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, τις πατάτες, το μήλο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε κι αυτά στο λάδι για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το νερό και το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
2. Αφαιρούμε 1 φλιτζάνι από το υγρό της σούπας και το αφήνουμε στην άκρη. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Το μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα και διατηρούμε τη σούπα ζεστή σε σιγανή φωτιά. Εάν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε το υγρό που κρατήσαμε, λίγο-λίγο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται. Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε αν θέλουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Πηγή: arttable.gr