Μια ιδιαίτερα νόστιμη και ανακουφιστική σούπα που σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο στο χειμωνιάτικο τραπέζι. Υλικά απλά, διαδικασία εύκολη και αποτέλεσμα ελαφρύ, θρεπτικό και χορταστικό.
Υλικά (για 3-4 άτομα)
- 1 μέτριο μπρόκολο, μόνο οι φουντίτσες
- 4 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μέτριο ολόκληρο
- 2 κλαράκια σέλινο
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια ζωμό κότας
- 1 ½ φλιτζάνι τσένταρ τριμμένο
- 3 πατάτες καθαρισμένες
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο και τις πατάτες. Όταν οι πατάτες έχουν μαλακώσει καλά προσθέτουμε και το μπρόκολο και βράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη. Σουρώνουμε, βγάζουμε στην άκρη τις πατάτες και πολτοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μισό λάδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και το βούτυρο και τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτουμε το τυρί και λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο τον πολτό μπρόκολου και τον ζωμό κότας μέσα στην κατσαρόλα με τον πουρέ πατάτας ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το φαγητό είναι αρκετά πηχτό προσθέτουμε περισσότερο ζωμό ή ζεστό νερό. Αν είναι αραιό συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά. Μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή σταματάμε και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τη ζεστή σούπα στα πιάτα, προσθέτουμε λίγο λάδι στο καθένα, γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Πηγή: arttable.gr