Το ριζότο αγαπάει τα θαλασσινά. Ένα υπέροχο ζουμερό πιάτο, με όλη τη νοστιμιά της θάλασσας, που κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι. Απολαύστε το με λευκό κρασί και μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 350 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
- 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 250 γραμμάρια ανάμεικτα θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, καλαμάρια, αχιβάδες…)
- 100 γραμμάρια γαρίδες χωρίς κεφάλι και καθαρισμένες
- 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά στο μισό λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα. Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού. Ανακατεύουμε μια-δύο φορές και προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι ζεστού ζωμού λαχανικών. Ανακατεύουμε συχνά και μόλις πιεί το ζωμό προσθέτουμε το δεύτερο φλιτζάνι και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο, χωρίς να παραβράσει, περίπου 17 λεπτά. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον υγρό, προσθέτουμε ζεστό νερό. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη.
2. Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο με τα θαλασσινά για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε μια-δύο φορές και προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το ψήσιμο και σβήνουμε τη φωτιά.
3. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα θαλασσινά στην κατσαρόλα με το ρύζι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: arttable.gr