Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για ψητή γαλοπούλα.

Γαλοπούλα γεμιστή και πεντανόστιμη που θα κλέψει την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τρυφερή, ζουμερή με μια κλασική αρωματική γέμιση. Συνταγή με εγγυημένο αποτέλεσμα.

Υλικά  (για 6 άτομα)

  • 1 γαλοπούλα (4-5 κιλά περίπου), φρέσκια ή κατεψυγμένη με θερμόμετρο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μαρινάρισμα

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γραμμάρια κάστανα ελαφρά βρασμένα και καθαρισμένα
  • ½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Τα συκωτάκια της γαλοπούλας χοντροκομμένα
  • ¾ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 100 γραμμάρια κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο στο φούρνο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το μαρινάρισμα.

2. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Με ένα πινέλο την αλείφουμε καλά μέσα-έξω με το μείγμα του μπολ. Την αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστεί.

3. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες και τις αφήνουμε μέχρι να μαριναριστεί η γαλοπούλα.

4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο και τον μαϊντανό.

5. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα: με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή το καλύπτουμε με ένα μήλο.

6. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1/3 φλιτζανιού λάδι, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3-3 ½ ώρες περίπου. Μισή ώρα πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την περιχύνουμε συχνά με το ζουμί της.

7. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το στήθος σε λεπτές φέτες και την υπόλοιπη σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates