ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν.

Post by: 02/01/2022 0 comments

Απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο. Συνοδεύει ιδανικά το κρέας, μπορεί όμως και από μόνο του να αποτελέσει κύριο πιάτο. Ένα λευκό ξηρό κρασί του ταιριάζει απόλυτα.

Υλικά (για 4-5 μερίδες)

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμάρια μανιτάρια ανάμεικτα ( άσπρα, πλευρώτους) τεμαχισμένα
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 220 ml κρέμα γάλακτος light
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
  • 150 γραμμάρια έμενταλ σε κομματάκια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και τρίβουμε καλά τις πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ακαθάριστες για 7-8 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις καθαρίζουμε από τα φλούδια και τις κόβουμε σε ροδέλες  με πάχος 1 δάχτυλο περίπου.
  2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα μέχρι να πιεί τα υγρά του.
  3.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε τις πατάτες ανακατεμένες με τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια από το τηγάνι. Απλώνουμε επάνω την κρέμα τυριών από το μπολ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 15 ακόμα λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons